1. YAZARLAR

  2. Sabiha KÖTEK

  3. Bira ve tütünden enerji çıkarmak
Sabiha KÖTEK

Sabiha KÖTEK

Yazarın Tüm Yazıları >

Bira ve tütünden enerji çıkarmak

Dünyada petrol başta olmak üzere hidrokarbon kaynaklarının giderek azalması ya da üretim maliyetlerinin artması, alternatif enerji kaynağı olarak biyoenerjiyi çoktandır dünyanın gündemine taşımış durumda. 

Bu alanda çokça bilinen mısır, soya ve kanola gibi bitkiler önemli besin kaynakları olmaları nedeniyle çok yoğun eleştiriliyor.

Çünkü bu alanda kullanımları sık sık amacını aşıp çevre sorunlarına yol açmıştır. Ancak yiyecek mi yoksa biyoenerji kaynağı mı ikilemi yaşamadan Kullanılabilecek yeni bir bitki Üzerinde çalışılıyor: Tütün.

Amerikan Enerji Bakanlığı İleri Araştırma Projeleri Ajansı Enerji Bölümü (ARPA-E) Lawrence Berkeley Ulusal laboratuarı (LBNL), California ve Kentucky üniversitelerinin işbirliğiyle tütünden biyoenerji üretme projesini bir yıldan fazla süredir devam ettiriyor.
Hedef, en geç 2015 yılına kadar ilk üretimi hayata geçirmek. Araştırmayı yürüten uzmanlar, alken ve zif yağı üretilebilen suyosunu genlerini tütün yapraklarına yükleyerek biyoenerji elde etmeyi planladıklarını belirtiyor.

Bu yolla elde edilecek biyoyakıtın halen etanol ile yarışacak düzeyde olmadığını belirten uzmanlar, amaçlarını söz konusu ürünü bu seviyeye getirmek olarak açıklıyor.

Tabii ki tütünün alternatif bir biyoenerji kaynağı olarak geleceği sadece buna bağlı değil. Her ne kadar tütün üreticileri bu projeyi desteklediklerini ifade etseler de, zaten halen sigara şirketleri için üretim yapan üreticilerin zahmetli ve masraflı olan bu alana kayıp kaymayacakları da çok önemli.

Yine de uzmanlar, önümüzdeki 20 yılda tütün üretiminin büyük oranda biyoenerji kaynağı amacına yönelik olacağı öngörüsünde bulunuyorlar.

Öte yandan alkollü içki endüstrisi, üretim giderlerini dengelemek adına zaten bira ve yan ürünlerinden biyoenerji üretiyor. Örneğin Magic Hat Bira Yapım Şirketi, önümüzdeki on yılda bira üretim atıklarından 1.5 milyon varil yakıt üretmeyi öngörüyor. Aynı şey Alaska Bira Şirketi ve daha birçok bira şirketi için de geçerli...

Türkiye, her ne kadar bir tarım ülkesi kimliğinden uzaklaşıyor olsa da 28 milyon 164 bin ton biyodizel üretebilme kapasitesine sahip. Üstelik tütün ekimine oldukça elverişli topraklara sahip ülkemizin bu gelişmelerden yararlanmasını umuyoruz. Belki de teşvik amaçlı biyodizelden alınan ÖTV kaldırılarak ilk adım atılabilir.

Görüş ve önerileriniz için:
[email protected]


Kaynak: www.renewableenergyworld.com
Bu yazı, Bruce Dorminey`in "Are Beer and Cigarettes the new bioenergy?" adlı makalesinden yararlanılarak kaleme alınmıştır. 

Önceki ve Sonraki Yazılar