1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. BOTAŞ doğalgaz toptan fiyatlarını değiştirmedi

BOTAŞ doğalgaz toptan fiyatlarını değiştirmedi

BOTAŞ, Aralık 2023 dönemi doğalgaz toptan fiyatlarını bütün kategorilerde sabit tuttu.

BOTAŞ doğalgaz toptan fiyatlarını değiştirmedi

Enerji Günlüğü - BOTAŞ, son olarak sanayi tesisleri ve santraller için Ekim ayında arttırdığı doğalgaz toptan fiyatlarında Aralık dönemi için değişiklik yapmadı. 

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), yayınladığı bir açıklamayla; doğalgaz toptan satış tarifesinde herhangi bir değişiklik yapılmadığını bildirdi.

Açıklamada doğalgaz toptan satış fiyatlarının; piyasa koşulları, ülkenin ekonomik şartları, piyasa fiyat istikrarı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) tarifeyle ilgili kararları ve maliyet unsuru olan alım-işletme giderlerindeki değişim dikkate alınarak mümkün olan en makul seviyede belirlendiği kaydedildi. 

Açıklama, “Household Energy Price Index (HEPI) fiyatları esas alındığında halen konutlarda, Ukrayna’dan sonra Avrupa ülkeleri arasında en düşük doğalgaz fiyatı ülkemizde uygulanmaktadır” ifadeleri kullanıldı.   

Tarifeye göre konutlarda tüketilen doğalgaz için toptan fiyat olarak halen doğalgaza 4.08TL/Sm3 ücret ödeniyor. 

YILBAŞINDAN EYLÜL’E KADAR ÜST ÜSTE İNDİRİMLER YAPILDI

BOTAŞ 01 Şubat 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; büyük sanayi kuruluşları tarafından kullanılan doğalgazın toptan satış fiyatında % 13,30 ile % 17,22 oranlarında; elektrik üretimi amaçlı doğal gaz toptan satış fiyatında % 16,67 oranında, indirim yapmıştı. 

01 Mart 2023’te ise büyük sanayi kuruluşlarının tükettiği doğalgazın toptan satış fiyatında %20,95 ile %26,12 oranlarında; elektrik üretimi amaçlı doğalgazın toptan satış fiyatında ise %20 oranında indirim uygulanmıştı. 

BOTAŞ, Mayıs 2023 döneminde de doğalgaz toptan satış fiyatlarında bir değişiklik yapılmadığını açıklamıştı. Buna göre BOTAŞ’ın konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine Mayıs’ta uygulayacağı satış fiyatı 1000 metreküp doğal gaz için 4 bin 80 lira olarak; sanayi abonelerinin tarifesi, kademe 1 için 1000 metreküp doğalgazda 7 bin 124 lira, kademe 2 için ise 9 bin 478 lira olarak belirlenmişti. Elektrik üretim amaçlı tarifede ise 1000 metreküp doğalgazın fiyatı 10 bin lira olarak bildirilmişti. 

EKİM’DE ARTIŞ OLDU

Ekim 2023 dönemine ise doğalgaz fiyat tarifesine zam yapılmış; büyük ölçekli sanayi kuruluşları ile küçük ve orta ölçekli işletmeler tarafından tüketilen doğalgazın toptan satış fiyatı ile elektrik üretimi amaçlı doğalgazın toptan satış fiyatları %20 oranında arttırılmıştı. Konut gazı toptan fiyatları ise sabit tutulmuştu.

GÜNCEL FİYATLAR

Böylece doğalgazın toptan satış fiyatları aşağıdaki gibi belirlenmiş oldu. 

Konut tüketimi: 4,08 TL/Sm3
Sanayi-Kademe 1: 8,5488 TL/Sm3
Sanayi-Kademe 2: 11,3736 TL/Sm3
Santraller: 12 TL/Sm3.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler