1. HABERLER

  2. PETROL

  3. BP`nin ilk çeyrekte karı yüzde 20 azaldı

BP`nin ilk çeyrekte karı yüzde 20 azaldı

Enerji Günlüğü - Avrupa'nın ikinci en büyük petrol şirketi BP, 2015 yılının ilk çeyreğinde karı bir önceki yıla göre yüzde 20 oranında azaldı.Satılacağı...

BP`nin ilk çeyrekte karı yüzde 20 azaldı

Enerji Günlüğü - Avrupa'nın ikinci en büyük petrol şirketi BP, 2015 yılının ilk çeyreğinde karı bir önceki yıla göre yüzde 20 oranında azaldı.

Satılacağı söylentileri dolaşan İngiliz enerji şirketi BP, bugün 2015 yılı ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı. Buna göre, petrol ve doğalgaz fiyatlarının bir yıl önceye göre oldukça keskin bir düşüş yaşaması nedeniyle BP'nin 2015 yılı ilk çeyrek karı bir önceki yılın aynı dönemine göre % 20 azalarak 2.6 milyar dolar oldu. Bir önceki yıl aynı dönemde BP 3.2 milyar dolar kar elde etmişti.

BP'nin 2014 yılı son çeyreğine göre karı ise % 15 oranında arttı. BP, 2014 yılı son çeyreğinde 2.2 milyar dolar kar elde etmişti.

BP'nin net karı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40 azaldı ve nakit akışı yüzde 75 oranında azaldı.

BP CEO'su Bob Dudley, elden çıkarma programlarına devam ettiklerini belirterek, sermaye harcamalarının düzeyini yeniden düzenlediklerini ifade etti.

BP 2015 yılı sonuna kadar 10 milyar dolarlık varlık satışını tamamlamayı planlıyor. Şu anda varlıkların 7.1 milyar dolarlık kısmı satılmış durumda.

TÜRKİYE'DEN ÇIKACAK DEDİKODUSU

Öte yandan Fransız Total'in Türkiye'deki akaryakıt piyasasından çıkma girişimleri ardından BP'nin de bu yönlü bir yaklaşımı olduğu iddia edildi. Söylentilere dayandırılan haberlerde, Türkiye'de toplam 650 istasyonu bulunan ve yüzde 8.92’lik pazar payı ile dördüncü sırada bulunan BP’nin akaryakıt fiyatlarına ikinci kez gelen ‘tavan fiyat’ ile kâr marjları sınırlanınca faaliyetlerini yeniden masaya yatırdı.

2010 yılında Meksika açıklarındaki petrol felaketinin ardından dünya genelinde zor bir dönem geçiren ve birçok ülkeden çıkacağı konuşulan BP için o dönemde de Türkiye’den çıkacağı söylentileri gündeme gelmişti. Bu iddiaları BP önce yalanlasa da 2012 yılında Türkiye’deki LPG tüpgaz ve toptan satış faaliyetleri ile Petgaz markalı otogaz faaliyetlerini Rus Oteko Grub’a satarak aslında söylentilerin çok da boş olmadığını göstermişti.

BP'nin satılacağı yönlü haberler de son dönemde gündemde.

İNGİLİZ HÜKÜMETİ BP'NİN SATILMASINI İSTEMİYOR

Önceki ve Sonraki Haberler