1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Çemaş güneş enerjisi santralinde üretime başladı

Çemaş güneş enerjisi santralinde üretime başladı

Çemaş Döküm Sanayi A.Ş’nin Kırşehir’deki fabrikasının elektrik ihtiyacı için kurduğu 6 MW’lık güneş enerjisi santrali elektrik üretimine başladı.

Çemaş güneş enerjisi santralinde üretime başladı

Enerji Günlüğü - Çemaş Döküm Sanayi A.Ş’nin Kırşehir’deki fabrikasının elektrik ihtiyacı için kurduğu 6 MW’lık güneş enerjisi santrali elektrik üretimine başladı.

Işıklar Enerji ve Yapı Holding iştiraklerinden Çemaş Döküm Sanayi A.Ş, Türkiye’nin ilk Bifacial Güneş Enerjisi Santrali’ni (GES) hizmete açtı. Şirketin Kırşehir’deki fabrika sahası içinde, 80 dönümlük alanda kurduğu 6 MW’lık son teknoloji GES tesisinin kabulü, TEDAŞ heyetince yapıldı. 2 milyon 868 bin dolara mal olan tesis, döküm fabrikasının gündüz saatlerinde tükettiği elektrik enerjisini güneş panelleriyle üretecek.

ELEKTRİK MALİYETİ DÜŞÜRÜLECEK

Işıklar Enerji ve Yapı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Kutlu Işık, üretim aşamalarında ve iş süreçlerinde çevreci bir yaklaşım benimsediklerini kaydederek, hizmete alınan GES ile Çemaş’ın döküm faaliyetlerindeki ergitme safhasında yer alan indüksiyon ve döküm ocaklarında kullanılan yüksek miktarlardaki elektrik enerjisi maliyetlerini de düşüreceklerini söyledi. 

Santral, 5900 kWe elektrik enerjisi üretecek. Şirketin, yıllık enerji ihtiyacının 10.504.000 kWh kadarını söz konusu GES’ten sağlaması bekleniyor. Böylelikle yıllık enerji maliyetinin 800 bin dolar civarında azalacağı hesaplanıyor.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler