1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Danfoss: Doğalgaz ithalatında 15 milyar dolar tasarruf mümkün

Danfoss: Doğalgaz ithalatında 15 milyar dolar tasarruf mümkün

Enerji Günlüğü - Danfoss, atık ısılarla doğalgaz ithalatında yüzde 30-50 oranında azalma ve 10-15 milyar Dolar tasarruf olabileceğini öngörüyor.Danimarkalı...

Danfoss: Doğalgaz ithalatında 15 milyar dolar tasarruf mümkün

Enerji Günlüğü - Danfoss, atık ısılarla doğalgaz ithalatında yüzde 30-50 oranında azalma ve 10-15 milyar Dolar tasarruf olabileceğini öngörüyor.

Danimarkalı ısıtma-soğutma ve motor kontrol sistemleri şirketi Danfoss’un Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Başkanı Levent Taşkın, santral ve fabrikalardaki atık ısıların konutlara ulaştırılmasıyla doğalgaz ithalatının yüzde 30-50 oranında azaltılabileceğini söyledi. Söz konusu atık enerjiyle her yıl 10-15 milyar dolar tasarruf sağlanabilecek.

Türkiye'nin ekonomisine ve çevre kirliliğinin azaltılmasına katkıda bulunmayı ve geleceğe yönelik konforu artırmayı amaçladıklarını belirten Taşkın, Türkiye'de konutlarda enerji verimliliği yüksek ürünlerin kullanılmasıyla, her yıl 2 milyar dolar tasarruf sağlanabileceğini belirtti. 

Taşkın şöyle konuştu: "Şu anda Türkiye'de yaklaşık 40-50 milyon civarında eski bina var. Bu binaların tamamında akıllı ve enerji verimliliği yüksek ısıtma-soğutma sistemleri kullanıldığında 2 milyar dolar tasarruf edilecek. Bu tasarrufla eğitimden alt yapıya, sağlıktan üretime birçok alanda yeni yatırmlar ülkemize heryıl kazandırılabilir. Ayrıca binalarda enerji santrallerinin, üretim tesislerinin ve hatta süpermarketlerin atık enerjilerinin bölgesel ısıtma sistemleriyle şehirlerde kullanılmasıyla yılda 10-15 milyar dolarlık ilave tasarruf imkanı bulunuyor. Yani yüzde 30-50 arasında enerji tasarrufu yapmak mümkün."

YARATICI UYGULAMALAR

Danfoss çözümleri ile Danimarka’nın Aarhus kentindeki atık su arıtma sistemi Dünya’daki ilk elektrik enerjisini kendisi üretip şehir şebekesini de besleyen ve aynı zamanda şehirdeki konutlara ısıtma çömzümü sağlayan tek tesis. Bu konularda seminerler ve eğitimler verdiklerini anlatan Taşkın, şehirler bazında da belediyelerle konuşarak bu uygulamayı yerleştirmeye çalıştıklarını anlattı. Taşkın, bu yatırımların 3-5 yıl içinde kendini amorti ettiğini vurguluyor.

TVEEN: TÜRKİYE ENERJİ VERİMLİLİĞİ İLE PARA BASAR

Önceki ve Sonraki Haberler