1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Demirel: Yerli rüzgar kule üretiminde hammadde imalatı sorunu var

Demirel: Yerli rüzgar kule üretiminde hammadde imalatı sorunu var

Enerji Günlüğü - Ege Kule Fabrika Müdürü Emre Demirel, rüzgar türbini kule imalatının hammaddesi olan çelik plakalar ve flanşların imalatında piyasayı...

Demirel: Yerli rüzgar kule üretiminde hammadde imalatı sorunu var

Enerji Günlüğü - Ege Kule Fabrika Müdürü Emre Demirel, rüzgar türbini kule imalatının hammaddesi olan çelik plakalar ve flanşların imalatında piyasayı doyuracak bir imalatçının olmadığını söyledi.

24. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı’nın son gününde gerçekleştirilen ‘Yenilenebilir Enerji Sektöründe Yerli Ekipman Üretimi’ ENSİA Özel Oturumu’nda konuşan Ege Kule A.Ş. Ege Kule Fabrika Müdürü Emre Demirel, rüzgar türbini kule imalatının hammaddesi olan çelik plakalarda henüz ülkemizde tüm piyasayı doyuracak bir imalatçının olmadığını, aynı sorunun flanşlarda da yaşandığını söyledi.

Rüzgar türbinlerinde uzunluk ve kapasite artışıyla birlikte kompenentlerin de büyüdüğüne vurgu yapan Demirel, “Henüz ülkemizde tüm piyasayı doyuracak bir imalatçı yok çelik plakalarda. Kapasite olarak ve terminlere uygunluk açısından biraz sıkıntı yaşıyoruz. Flanşlar konusunda da benzer sıkıntılar var. 100-115-120 metre civarında türbinlerde flanşların da büyümesi gerekli. Şu anda bu büyüklükteki flanşları da ne yazık ki Türkiye’de ürettiremiyoruz. Bugüne kadar dışardan alıp türkiyede montaj şeklinde ilerleyen bu sektörün artık yavaş yavaş ana hammaddelerinin de türkiyede üretileceği bir duruma doğru gidilecektir.” dedi.

Demirel, kule üretiminde kullanılan tamamlayıcı aksam ve malzemelerde, elektrik ekipmanlarında, sarf malzemelerde ve nitelikli işgücünde herhangi bir sorun yaşanmadığını belirtti. 

OFFSHORE İÇİN DE HAZIRIZ

Önümüzdeki dönemde yapılacağı açıklanan rüzgar YEKA ihalelerinde offshore projelerinin de yer alacağını hatırlatan Demirel, denizüstü rüzgar kurulumları için gerekli olan daha büyük rüzgar türbini kuleleri üretmeye de hazır olduklarını kaydetti.

Sabiha Kötek - Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler