1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Denizli’de atık kağıtlar geri dönüştürülecek

Denizli’de atık kağıtlar geri dönüştürülecek

Arya Plastik, Denizli OSB’de kağıt ve karton türündeki tehlikesiz atık ve ambalaj atıkları geri dönüştürerek gri karton, kağıt rolik, kağıt köşebent ve oluklu mukavva üretecek. 

Denizli’de atık kağıtlar geri dönüştürülecek

Enerji Günlüğü - Arya Plastik, Denizli OSB’de kağıt ve karton türündeki tehlikesiz atık ve ambalaj atıkları geri dönüştürerek gri karton, kağıt rolik, kağıt köşebent ve oluklu mukavva üretecek. 

Denizli ili, Honaz ilçesi, Organize Sanayi Bölgesi 2. kısımda Arya Plastik ve Kağıt Ambalaj Sanayi Ticaret Ltd. Şti. tarafından “Kağıt ve Kağıt Ürünleri Üretimi, Tehlikesiz Atık ve Ambalaj Atığı Toplama Ayırma ve Geri Kazanım Tesisi” kurulması ve işletilmesi planlanıyor. 

Yaklaşık bir milyon lira değerindeki proje kapsamında şirket başka bir yerde sürdürdüğü faaliyetlerini 3 bin metrekarelik yeni alana taşıyacak. Tesise kağıt ve karton türündeki tehlikesiz atık ve ambalaj atıkları, atık üreticilerinden toplanarak getirilecek. Söz konusu atıklar, kağıt ve kağıt ürünleri üretiminde kullanılacak. Tesiste gri karton, kağıt rolik, kağıt köşebent ve oluklu mukavva üretimi gerçekleştirilecek. Tesiste yılda 6 bin ton kağıt rolik, kağıt köşebent, ebat karton vb. ürünlerin hammaddesi olan gri karton, 1200’er ton kağıt rolik ve kağıt köşebent, 3600’er ton oluklu mukavva, tehlikesiz atık geri kazanım ve ambalaj atığı geri kazanımı sağlanacak.

Tesise kabul edilen tehlikesiz atıklar ve ambalaj atıkları pulperde hamur haline getirilecek. Hamur haline getirilen kağıt gramajlanıp ardından kurutulacak. Kurutulan kağıt bobin halinde sarılacak ve diğer ünitelere sevk edilecek. Piyasadan talep gelmesi durumunda başka firmalara da gönderilecek.

Dünya’da kağıt tüketimine olan gereksinimin artması, buna karşın kağıt üretiminde kullanılan selülozun hammaddesi olan odun, saman, pamuk gibi doğal kaynakların azalması, orman yetiştirmenin uzun süre alması, çevre kirliliği ve enerji maliyetlerinin artması, kağıt üreticilerinin kullanılmış kağıt kaynağına yönelmesini zorunlu kılıyor.  

Enerji Günlüğü 

 

Önceki ve Sonraki Haberler