1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Deprem öncesi elektrik ve doğalgaz faturaları iptal oldu

Deprem öncesi elektrik ve doğalgaz faturaları iptal oldu

Depremde hasar gören binalardaki elektrik ve doğalgaz abonelerinin deprem öncesine ait faturaları iptal edildi.

Deprem öncesi elektrik ve doğalgaz faturaları iptal oldu

Enerji Günlüğü - Depremde hasar gören binalardaki elektrik ve doğalgaz abonelerinin deprem öncesine ait faturaları ile bu faturalardan kaynaklanan ikincil borçlar iptal edildi.

Olağanüstü Hal Kapsamında Enerji Tüketim Bedellerinin Terkinine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Tebliğ, deprem nedeniyle olağanüstü hal veya afet bölgesi ilan edilen yerlerde konutu ya da işyeri yıkılan, acil yıkılacak olan, ağır veya orta hasarlı hale gelen elektrik ve/veya doğalgaz abonelerinin ödenmemiş tüketim bedellerinin terkin edilmesiyle ilgili usul ve esasları belirliyor. 

Buna göre 06 Şubat 2023 tarihine kadar tahakkuk eden ancak tahsil edilmemiş olan tüketim tutarları ile son okuma tarihinden 06 Şubat 2023 tarihine kadarki döneme ait tüketimler için tahakkuk ettirilecek tüketim tutarları ve bu abonelerin varsa daha önceki dönemlere ilişkin ödenmemiş faturaları ile bunların ferileri iptal edilecek. 

Aynı şekilde Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ’nin (TEDAŞ) özelleştirilmesi öncesindeki dönemden kalan ve özelleştirme işlemleri esnasında TEDAŞ’ın alacağı olarak devredilen elektrik tüketim tutarları da iptal olacak. 

Kamu tüzel kişisi olan aboneler ile genel aydınlatma aboneleri Tebliğ’in kapsamı dışında kalacak. 

Tebliğ kapsamına giren abonelerin perakende elektrik satış sözleşmeleri görevli tedarik şirketleri tarafından; abonelik sözleşmeleri de doğalgaz dağıtım şirketleri tarafından, mücbir sebep dolayısıyla otomatikman feshedilecek. Şirketler, bu sözleşmelere ilişki güvence bedellerinin iptalini talep edemeyecekler. 

Tebliğ kapsamındaki abonelerin yapılandırılmış borçlarında ise, sadece henüz ödenmemiş taksitler iptal edilecek; ödenmiş durumda olan taksitlerin iadesi söz konusu olmayacak.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler