1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Direskeneli: İthal kömür santrali yatırım talebi hala var

Direskeneli: İthal kömür santrali yatırım talebi hala var

Enerji Günlüğü - Makine Mühendisi ve Enerji Analisti Haluk Direskeneli, hala inatla ithal kömür santrali yapmak isteyen çok sayıda Uzak Doğulu yatırımcı...

Direskeneli: İthal kömür santrali yatırım talebi hala var

Enerji Günlüğü - Makine Mühendisi ve Enerji Analisti Haluk Direskeneli, hala inatla ithal kömür santrali yapmak isteyen çok sayıda Uzak Doğulu yatırımcı firmanın olduğunu söyledi.

Makine Mühendisi ve Enerji Analisti Haluk Direskeneli, Icci, 24-25-26 Nisan 2014 tarihlerinde ,İstanbul Fuar Merkezi’ndegerçekleştirilmekte olan 20. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı Konferansı ile ilgili ilk gün gözlemlerini aktardı.

İcci organizasyonunun bu işi hakkıyla yaptığına,Türkiye'de iş yapan büyük yabancı ekipman üreticilerini, enerji sektörünün, üretici, yatırımcı, işletmeci ve müteahhit, yerli firmalarını fuara topladığına dikkat çeken Direskeneli, “Yabancı ekipman (oem) firmaları GE, Siemens, Alstom, Toshiba, N&E, Stork, Doosan, Foster Wheeler, Steag, burdaydı. Yerli yatırımcılar, Zorlu, Akenerji, FinaEnerji, burdaydı. Çok sayıda yerli yabancı mühendislik firması, Enpro, BGM, Rota, iLtekno, Ener, E7Enerji burdaydı. Yerli imalatçılar, Mimsan, Yıldız Kazan, Eralp, Bersey Kazan, Siterm burdaydı.” dedi.

Direskeneli, işleri sadece fuar gezmek olan profesyonel yabancıların konuyu bilmediklerini ve onlardan sakınmak, kaçmak gerektiğine dikkat çekerek, asıl işinin sahibi uzman işadamları ile konuşmanın büyük kazanç vereceğini, ufuk açıcı olduğunu belirtti. “Bu kişilerden piyasayı, yatırımları, yeni gelişen durumları öğrenirsiniz, piyasanın nabzını tutarlar, size piyasanın güncel eğilimleri aktarırlar.” ifadesini kullandı.

Enerji bakanının konuşmasını mutlaka çok dikkatle dinlemek gerektiğini,Bakanın sadece uzmanların anlayacağı hassasiyette satır arası siyasi politik güncel detaylar verdiğini belirten Direskeneli, “ Söyledikleri kadar, söylemedikleri de önemlidir. Hatta söylemedikleri çok daha önemlidir, mesela mega projelere verilen yeni Hazine garantisi.” dedi.

Direskeneli devamında şunları aktardı:

“Uzman yatırımcılar derlerki, "bir proje eğer yapılabilir -feasible değilse, yatırım yapılmaz, Hazine garantisi ile zorlamanın bir anlamı önemi yoktur, boşu boşuna Hazine kaynaklarının sorgulanmasına sebep olursunuz, Hazine garantisi için sorgulama yapılması doğru değildir".

Hala inatla ithal kömür santrali yapmak isteyen yatırımcı var. Bu yüzden çok sayıda Uzak Doğulu firma gelmiş, çok sayıda Çinli, Tayvanlı, Hintli, Koreli firma var. Referanslarına bakıyorsunuz, Türkiye'den gördüğünüz referanslar için diyecek birşey yok.

Herkesin sevap kazanma, kar etme, iş görme hürriyeti var. Herkesin günah yapma özgürlüğü olduğu gibi, yanlış yapma özgürlüğü, kötü mal alma özgürlüğü, pahalı ithal yakıt kullanma özgürlüğü, zarar etme özgürlüğü de var.

Bu bir kumar, fiyatları kontrol etmenize imkan yok. Bugün için ton başına +100 $ ithal kömür spot piyasa fiyatı yerli kömürün birim milyon Btu için maden çıkışı fiyatının nerdeyse iki misli.

Hes yatırımlarında yüzden (+100) fazla yürütmeyi durdurma kararları var. Güneş için 1-Mwe altı lisanssız yatırım, saçma uygulamalara neden olmuş. Rüzgar yatırımları doyuma ulaşmış, fuar rüzgar türbincileri ile dolu, ama yeni yatırım imkanları artık sınırlı.

Varlık satışında özelleşen Hamitabat kombine çevrim santralinde yenileme yatırımı devam ediyor. Seyitömer kömür santralinde personel yenileme problemleri var, Kangal için kömür temin ve rehab yeni ekipman programı duyumları aldık.

Kemerköy- Yeniköy kömür santralleri varlık satışı yapıldı, özellikle Kemerköy mekanı için, yeni projeler gündemde. Burda kömür yok, uzaktan geliyor. Öyleyse tümüyle yenilenebilir, ithal kömür, nükleer santral, hatta turistik tatil köyü yapılabilir, diyenler var.

Çatalağzı-B kömür santrali varlık satışında teklif verenler, açık artırmaya girecek firmalar belli oldu. İlerki günlerde açık artırma yapılacak.

Bu yılın en önemli olayı, yerli imalat platformu idi, yerli buhar kazanı imalatçılarının kurduğu platformun üyelerinin ilk gün öğleden sonra yaptıkları sunumlar yarınlar için iyi ümitler iyi beklentiler ortaya koydu.

Icci organizasyonunun bu başarılı çalışması için kendilerini kutluyorum. Benzer düzenlemeyi, yerli firmalarımızın katılımları ile yakın coğrafyada, Rusya, Azerbaijan, OrtaDoğu bölgelerinde tekrarlamalarını diliyorum.”

Önceki ve Sonraki Haberler