1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Doğalgazda güvence bedeli düzenlendi

Doğalgazda güvence bedeli düzenlendi

Enerji Günlüğü - Serbest tüketiciler ile mal ve hizmet üretim amaçlı doğal gaz kullanan tüketicilerden alınacak güvence bedeli belirlendi.Enerji Piyasası...

Doğalgazda güvence bedeli düzenlendi

Enerji Günlüğü - Serbest tüketiciler ile mal ve hizmet üretim amaçlı doğal gaz kullanan tüketicilerden alınacak güvence bedeli belirlendi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Doğal Gaz Piyasasına ilişkin aldığı revize kararları bugünkü Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, Şehir içi doğal gaz dağıtım şirketlerinin, ön ödemeli sayaç kullanan müşterileri hariç, diğer müşterilerinden her bir kullanım yerine göre ayrı ayrı tahsil edeceği güvence bedeli üst sınırı, abonenin kullanım yerlerine göre; kombi için 287 TL/adet, soba için 287 TL/konut, merkezi sistem için 287 TL x BBS, ocak ve/veya şofben için 70 TL olacak.

GÜVENCE BEDELİ EN FAZLA İKİ AYLIK TÜKETİM KADAR OLACAK

Serbest tüketiciler ile mal ve hizmet üretim amaçlı doğal gaz kullanan tüketicilerden alınacak güvence bedeli için üst sınırı, tüketicinin 2 (iki) aylık maksimum tüketimi karşılığı doğal gaz bedelini geçemeyecek.

GÜVENCE BEDELİ GÜNCELLEŞTİRİLMESİ

05/03/2003 tarihinden sonra güvence bedeli alınan müşterilerden, sözleşmesi sona eren veya mekanik sayacı ön ödemeli sayaç ile değiştirilenlerin, dağıtım şirketinde bulunan güvence bedeli tüm borçların ödenmiş olması kaydıyla, T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu tarafından aylık olarak ilan edilen, 1994=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Genel İndeksi’nde bir ay önceye göre meydana gelen değişim oranları esas alınarak güncelleştirilecek ve talep tarihinden itibaren üç gün içerisinde kendisine iade edilecek.

SERBEST TÜKETİCİ KENDİSİ SEÇECEK

Serbest tüketicilere münferit bağlantı yapılacak olması halinde bağlantı, tüketicinin seçimine bağlı olarak, tüketici tarafından sertifika sahibi kişilere veya dağıtım şirketlerine yaptırılacak. Söz konusu bağlantının serbest tüketici tarafından dağıtım şirketine yaptırılması halinde, bağlantı bedeli taraflar arasında serbestçe belirlenecek. Ancak, dağıtım şirketleri serbest tüketicilere yapacağı bağlantılarda eşit durumda bulunan serbest tüketiciler arasında ayrım yapamayacak.

DAĞITIM ŞİRKETİ MALİYETLERİNİ İSPAT ETMEK ZORUNDA

Talep edilmesi halinde, dağıtım şirketi bağlantı ile ilgili gerçek maliyetlerini onaylı belgelerle ispat etmekle yükümlü olacak. Serbest tüketiciler dağıtım şirketleri tarafından bağlantıyı sertifikalı firmalara da yaptırabileceği konusunda bilgilendirilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler