1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Dönmez: Akçakoca’da doğalgaz keşfi yaptık

Dönmez: Akçakoca’da doğalgaz keşfi yaptık

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye Petrolleri’nin Batı Karadeniz’de Düzce’nin Akçakoca ilçesinde bir doğalgaz keşfi yaparak üretime de başladığını açıkladı.

Dönmez: Akçakoca’da doğalgaz keşfi yaptık

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye Petrolleri’nin Batı Karadeniz’de Düzce’nin Akçakoca ilçesinde bir doğalgaz keşfi yaparak üretime de başladığını açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, katıldığı bir televizyon programında yaptığı açıklamada, Türkiye Petrolleri’nin kendi sondajıyla Akçakoca’da bir doğalgaz keşfi yaptığını ve üretimin de gerçekleştirilmekte olduğunu açıkladı. 

Dönmez, Karadeniz’de en çok deniz yetki alanına sahip ülkenin kıyı uzunluğu dolayısıyla Türkiye olduğunu hatırlatarak, Karadeniz’deki sorunlar çok önceden çözüldüğü için Akdeniz’deki gibi tartışmalı bir alanın olmadığını kaydetti. Dönmez, son olarak Fatih Sondaj Gemisi’nin Trabzon Limanı’nda kule dikim işlemlerinin tamamlandığını ve Temmuz ayının ilk yarısında oradaki ilk operasyona başlanacağını belirterek, “Karadeniz’den o açıdan biraz daha ümitliyiz. Karadeniz’e ilk defa kendi milli sondaj gemimizle bu operasyonu yapacağız. Zonguldak açıklarında planlıyoruz. Tuna-1 adını verdiğimiz lokasyonda” ifadesini kullandı. 

DENİZLERDE KEŞİF SONDAJ SÜRECİNDEYİZ

Denizlerdeki hidrokarbon aramalarına da son yıllarda ağırlık verdiklerini kaydeden Dönmez, “Bugüne kadar hem Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bize vermiş olduğu alanlarda hem de kendi alanlarımızda keşif amaçlı altı sondaj yaptık. Yedincisi de şu anda adanın batısında devam ediyor. Sismik araştırma dönemi bitti. Keşif amaçlı sondaj sürecindeyiz. Ekonomik bir keşif yakaladığımızda o sahada üretim amaçlı başka kuyular da açacağız. Sonrasında platformun yapılması ve boru hattıyla en yakın karaya nakli gerekiyor. Bunlar uzun zaman gerektiren işler. Biraz sabırlı olmayı gerektiriyor" diye konuştu. 

GÜNLÜK ÜRETİM TOPLAM İHTİYACIN YÜZDE 5-6’SI

Bu sene Türkiye Petrolleri’nin günlük yurt içi üretimde 53 bin varil seviyesine ulaştığını ve yurt dışındaki ortaklıklarla birlikte Türkiye Petrolleri’nin günlük üretiminin 150 bin varile ulaştığı bilgisini paylaşan Dönmez, özel sektörün 10-12 bin varillik üretimiyle birlikte Türkiye’nin yurt içi üretim ortalamasının toplam 65 bin varil olduğunu ifade etti. Bu miktarın da Türkiye'nin ihtiyacının yüzde 5-6’sına denk geldiğini belirten Dönmez, “Son yıllarda kayaçların içerisine sıkışmış gaz veya petrolü nasıl çıkartırız bunun teknolojik araştırmaları içindeyiz. Güneydoğu’da petrol var ama ağır ve sıkışmış bir petrolden bahsediyoruz. Diyarbakır, Adıyaman, Batman. Buralar yıllardır keşif yaptığımız, üretim yaptığımız sahalar. Körfez ülkeleriyle karşılaştırıldığında, sahalarımızda görece maliyeti daha yüksek operasyonlardan bahsediyoruz. Petrol üretiminde yeni teknolojileri kullanıyoruz" ifadelerini kullandı. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler