1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Dönmez: Enerjide değişmeyen tek kavram verimlilik

Dönmez: Enerjide değişmeyen tek kavram verimlilik

Enerji Günlüğü - T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, enerji sektöründe zamanla eskimeyen tek kavramın verimlilik olduğunu...

Dönmez: Enerjide değişmeyen tek kavram verimlilik

Enerji Günlüğü - T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, enerji sektöründe zamanla eskimeyen tek kavramın verimlilik olduğunu söyledi.

23. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı ICCI 2017 açılışında konuşan T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, enerji sektöründe hiçbir şeyin tam olarak bitmediğini, hiçbir şeyin de sürekli zirvede kalmadığını kaydederek, zamanla eskimeyen tek kavramın verimlilik olduğunu söyledi.

Dönmez, “Kısacası enerji sektöründe hiçbirşey tam olarak bitmiyor, hiçbirşey de sürekli zirvede kalmıyor. Çünkü mesela her kaynağın 5 kötü özelliği varsa, 5 de iyi özelliği var. Zaman bu özelliklerin bazılarını diğerlerinin önüne çıkarıyor.

Fakat zamanla eskimeyen bir kavram var. O da verimlilik. Bugün Dijital Verimlilik, Akıllı Verimlilik, Verimlilik 2.0 diyenler de var. Kojen ve atık ısılar bence bu noktada hala önemli. Elimizdeki termik ısıyı sonuna kadar en değerli ve verimli şekilde kullanmamız gerekir. Doğalgaz motorları yerine trijenerasyon ve atık ısıyı değerlendiren kojenerasyon ünitelerine geçerek verimliliği arttırmamız gerekiyor. YEGM bu konuda yönetmelik değişiklikleri ile sürecin takipçisi olacak.” dedi. 

TEKNOLOJİK DÖNÜŞÜM İLK DEFA YIKICI DEĞİL

“Enerji sektöründe ICCI kadar eskiyseniz, teknolojik dönüşümün ilk defa yıkıcı olmadığını bilirsiniz.” diyen Dönmez, ICCI’nın da aslında kojenerasyon ve kombine  çevrim konferansı olarak başladığını ifade etti. Dönmez sözlerini, “O yıllarda kombine çevrim yıkıcı bir teknolojiydi, 6-8 yılda yapılan kömür-nükleer yerine çok verimli 2-3 yılda yapılabilen bir teknolojiydi. Bugün de güneş 18 ayda kurulabiliyor.” diyerek sürdürdü. 

YENİLENEBİLİRLER TÜRKİYE İÇİN BİR DÖNÜŞÜM ŞANSI 

Milli Enerji Stratejisine değinen Dönmez, bu çerçevede yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık vereceklerini belirtti. Dönmez, “Kömür kaynaklarımızı rasyonel olarak değerlendirme önceliğinin yanında, yeni dönemi de kabullenen ve bu dönemi bir endüstri devrimi gibi gören bir stratejimiz var. Yenilenebilirleri Türkiye için bir dönüşüm şansı olarak görüyoruz. Sektör jargonu ile “müteahhit” yatırımcıdan “sanayici-müteahhit” bir yapıya geçmeyi planlıyoruz. Bu bizim için de sektör için de gelecek nesillerimiz için de çok önemli. Bunun için YEKA modeli ile güneşte ilk ihalemizi yaptık, rüzgarda da ilk tekliflerimizi alacağız. Türkiye yenilenebilir dönüşümünün, “çerçevesinde değil” panelinde, eviricisinde ve zekasında olmak istiyor. Devlet olarak da sonuna kadar bu sürecin takipçisi olacağız.” ifadesini kullandı.

Sabiha KÖTEK- Enerji Günlüğü

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler