1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Dönmez: Kamu binalarında 2.4 milyar TL’lik enerji tasarrufu yapılacak

Dönmez: Kamu binalarında 2.4 milyar TL’lik enerji tasarrufu yapılacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, kamunun yıllık 6 milyar lira olan elektrik giderinde, yapılan çalışmalar sonrası 2.4 milyar TL’lik enerji tasarrufu yapılabileceğini söyledi.

Dönmez: Kamu binalarında 2.4 milyar TL’lik enerji tasarrufu yapılacak

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, kamunun yıllık 6 milyar lira olan elektrik giderinde, yapılan çalışmalar sonrası 2.4 milyar TL’lik enerji tasarrufu yapılabileceğini söyledi.

Enerji Verimliliği Derneği tarafından düzenlenen “İstişare Toplantısı”nda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, kamunun enerji verimliliği konusunda topluma örnek olacağını söyledi. Bakan Dönmez, “Kamunun yıllık enerji gideri yaklaşık 6 milyar lira. Yaptığımız çalışmalar sonucu yüzde 40’a varan, yani 2,4 milyar liralık enerji tasarruf potansiyeli söz konusu. Bu potansiyelin gerçekleşmesi için Enerji Performans Sözleşmeleri’ni kullanıma sunacağız, böylece kamu idarelerinin maliyetlerini, sağladıkları tasarruflar karşılayacak” dedi. 

1,5 YILDA 308 MİLYON DOLAR TASARRUF

Türkiye’nin Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı’nı yaklaşık 1,5 yıl önce uygulamaya başladığını anımsatan Dönmez, bu kapsamda 2017-2018 döneminde enerji verimliliğine 1,35 milyar dolar yatırım yapıldığını söyledi. Bakan Dönmez, bu yatırımın karşılığında 308 milyon dolarlık bir tasarruf elde edildiğini belirterek, “Bu konuda kamunun örnek olmasını istiyoruz. Cumhurbaşkanlığı Genelgesi kapsamında 2023 sonuna kadar kamu binaları için en az yüzde 15 enerji tasarrufu elde edilmesi gerekiyor. Kamu binalarındaki dönüşüm için Dünya Bankası’ndan yaklaşık 4 milyon doları hibe olmak üzere 200 milyon dolarlık kredi temin ettik” bilgisini paylaştı. 

İLETİŞİM KAMPANYASI BAŞLATILDI

Dönmez, enerji verimliliğini çeşitli uygulamalarla toplumun tüm kesimlerine yaymayı hedeflediklerini ifade ederek, bu kapsamda “Aklınla Verimli Yaşa” sloganıyla bir iletişim kampanyası başlattıklarını açıkladı. Bu kampanyayla hanelerde enerji verimliliğiyle ilgili önce farkındalık yaratılması, bilinç seviyesinin artırılması ve bunun davranış değişikliğine dönmesini amaçladıklarını anlatan Dönmez, şunları kaydetti: 

Kampanyayla enerji verimliliğini teşvik ederken, çevreyi koruma ve enerjide dışa bağımlılığın azaltılması gibi konularda da farkındalık artırıcı içerikleri de zamanla paylaşacağız. Enerji verimliliği faaliyetlerini artıracak en önemli başlıklardan biri de finansmandır. Enerji verimliliğinin ticari bir ürün haline gelerek piyasa karşılığının oluşturulduğu yeni nesil modeller üzerinde çalışıyoruz. Bu kapsamda, Hazine ve Maliye Bakanlığı koordinatörlüğünde Dünya Bankası ile 200 milyon dolar, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile de 50 milyon Euroluk bir çalışma yürütüyoruz. Dünya Bankası ile ayrıca yerel yönetimleri de kapsayan 300 milyon dolarlık daha kapsamlı bir finansman üzerinde çalışıyoruz.”

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler