1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Dönmez: Rüzgarı Türkiye’nin ikinci bir otomotiv sektörü yapacağız

Dönmez: Rüzgarı Türkiye’nin ikinci bir otomotiv sektörü yapacağız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yerli teknolojiyle birlikte rüzgar enerjisini Türkiye’nin ikinci bir otomotiv sektörü yapmaya niyetli olduklarını söyledi.

Dönmez: Rüzgarı Türkiye’nin ikinci bir otomotiv sektörü yapacağız

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yerli teknolojiyle birlikte rüzgar enerjisini Türkiye’nin ikinci bir otomotiv sektörü yapmaya niyetli olduklarını söyledi.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği’nin TÜREB, ‘Rüzgar Bize Yeter’ sloganı altında başlattığı “TÜREK@home” paneller zincirinin ilk oturumunda değerlendirmelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin rüzgar enerjisi alanında katettiği yolun büyüklüğüne dikkat çekti. 

Türkiye’yi yenilenebilir enerji teknolojilerinde bir merkez, teknoloji ve yazılım altyapısıyla bölgesine örnek bir üs haline getirmek için yoğun bir çaba içerisinde olduklarını kaydeden Dönmez, “Bu çabalarımızın en somut örneklerini de rüzgar teknolojilerinde gördüğümü ifade etmek istiyorum. YEKA yarışmalarında ortaya koyduğumuz yerli teknoloji, Ar&Ge ve inovasyon şartıyla üretimin çok ötesinde bir altyapı hamlesi başlattık” dedi. 

Yakın zamanda rüzgarda 10 bin MW sınırını aşmayı beklediklerini ifade eden Dönmez, “Bu 10 bin MW hedefine vardığımızda da sizlerle yine biraraya gelip bunu kutlayalım ve 20 bin MW’a ulaşmanın yollarını hep birlikte planlayalım. Biz yerli teknolojiyle birlikte Türkiye’nin ikinci bir otomotiv sektörü yapmaya niyetliyiz” ifadesini kullandı

"2020 ADETA RÜZGAR ENERJİSİNİN YILI OLDU"

Rüzgar kurulu gücünde Türkiye’nin bugün Avrupa’da 7.inci Dünyada ise 12’inci sırada olduğunu hatırlatan Dönmez, “Ancak yerli teknoloji ve verimli üretim anlayışıyla daha yukarı sıralara doğru hızlı adımlarla ilerleyeceğimizden de kuşkum yok. Türkiye’nin rüzgarı enerji dünyasındaki taşları yerinden oynatacak güçte. Bu yüksek potansiyelin en önemli göstergelerini son iki yılda hep beraber müşahade ettik. Rüzgarda son iki yılda dört önemli rekor kırdık. Önce 2019 Ağustos ayında rüzgardan 2668 GWh’lik üretimle aylık bazda tarihimizin en yüksek üretimini gerçekleştirdik. 22 Aralık 2019’da günlük elektrik üretimimizin yüzde 19,3’ünü rüzgardan elde ederek günlük bazdaki en yüksek üretim oranına ulaştık. Bu yıl Nisan’da elde ettiğimiz elektriğin yüzde 9,8’ini rüzgardan elde ederek aylık bazda tarihimizin en yüksek üretim oranını yakaladık. Yine bu yıl 6 Kasım tarihinde 151372 MWh ile tarihimizin en yüksek günlük rüzgar üretim rekorunu kırdık. Bu rekorlar da gösteriyor ki 2020’de rüzgarımız her geçen gün daha güçlü, her geçen ay daha enerjik esti. 2020 adeta rüzgar enerjisinin yılı oldu” ifadesini kullandı. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler