1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Dünyanın tek yüzer nükleer güç santraline ilk yakıt ikmaline başlandı

Dünyanın tek yüzer nükleer güç santraline ilk yakıt ikmaline başlandı

100 bin nüfuslu bir kente elektrik sağlayabilme kapasitesine sahip yaklaşık 76 MW kapasiteli yüzer nükleer güç santrali Akademik Lomonosov’a ilk yakıt ikmali yapılıyor.

Dünyanın tek yüzer nükleer güç santraline ilk yakıt ikmaline başlandı

Enerji Günlüğü - Rusya’da bulunan dünyanın tek yüzer nükleer güç santrali Akademik Lomonosov’a ilk kez nükleer yakıt ikmali işlemi başlatıldı.

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un bünyesindeki enerji birimi Rosenergoatom Concern A.Ş’den uzmanlar, Çukotka Özerk Bölgesi’nde yer alan Pevek kentinde bulunan dünyanın tek yüzer nükleer güç santraline ilk kez nükleer yakıt ikmali işlemini başlattı. 

Taze yakıt demetleri Akademik Lomonosov yüzer güç ünitesinin sancak tarafındaki iki reaktörden birine yüklendi. Daha önce Kuzey Deniz Rotası üzerinden Pevek limanına özel nakliye konteynırlarla getirilen yakıt demetleri derhal Akademik Lomonosov’a aktarıldı. Akademik Lomonosov için yakıtı, Rosatom’un Yakıt Şirketi TVEL’in bir kuruluşu olan Mashinostroitelny Zavod A.Ş üretti. 

Doğrudan su üstünde yürütülen yakıt ikmali işleminin bu yılın sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Akademik Lomonosov’un solunda bulunan reaktör ünitesine bir sonraki nükleer yakıt ikmalinin 2024'te yapılması planlanıyor.

SANTRAL İLE HEDEFLENENLER

Yüzer güç santralinin Çukotka’da devreye alınması iki temel hedefe ulaşmayı amaçlıyor. İlk olarak, 1974’ten beri faaliyette olan Bilibino NGS’nin ve 70 yıldan daha uzun süredir faaliyet gösteren Chaunskaya NGS’nin kapasitelerinin yerini alacak. İkinci olarak, Chaun-Bilibino enerji merkezindeki batı Chukotka’da bulunan büyük madencilik faaliyetlerine güç sağlamak. Chaun-Bilibino altın madenciliği şirketlerini ve Baimskaya cevher bölgesinin geliştirilmesiyle ilgili projeleri içeren büyük bir cevher ve metal merkezi.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler