1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik bağlantı yatırımı peşin alınmış sistem bedeli sayılacak

Elektrik bağlantı yatırımı peşin alınmış sistem bedeli sayılacak

Elektrik üretim santrallerinin geri ödemeye esas iletim yatırımı tutarları, Türk Lirası cinsinden sabitlenerek, peşin alınmış sistem bedeli sayılacak.

Elektrik bağlantı yatırımı peşin alınmış sistem bedeli sayılacak

Enerji Günlüğü - Elektrik üretim santrallerinin geri ödemeye esas iletim yatırımı tutarları, Türk Lirası cinsinden sabitlenerek, peşin alınmış sistem kullanım bedeli olarak değerlendirilecek. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, gerçek ve tüzel kişilerin elektrik iletim veya dağıtım sistemine bağlanmaları ile bu sistemleri ve enterkonneksiyon hatlarını kullanmalarına ilişkin usul ve esasları düzenleyen Elektrik Piyasası Bağlantı ve Sistem Kullanım Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikleri Resmi Gazete’de yayınlayarak yürürlüğe koydu.

Buna göre,  TEİAŞ tarafından hazırlanacak olan kullanıcı tarafından tesis edilen iletim varlıklarının geri ödemelerine ilişkin ve dağıtım şirketleri tarafından teklif edilecek olan kullanıcı tarafından tesis edilen dağıtım varlıklarının geri ödemelerinde taksit dönemi kapanıyor, peşinat dönemi başlıyor. Yönetmelik değişikliği ile TEİAŞ tarafından belirlenen geri ödemeye esas yatırım tutarı, Türk Lirası cinsinden sabitlenerek, peşin alınmış sistem kullanım bedeli olarak değerlendirilecek. Daha önce geri ödemeler aylık eşit taksitler halinde yapılıyor ve  yapılan iletim tesis ve hatlarına ilişkin geçici kabul tutanağının TEİAŞ tarafından onaylandığı ayı takip eden aydan itibaren başlar ve bu tarihten itibaren en fazla on yıl içerisinde tamamlanıyordu.

Ayrıca, TEİAŞ tarafından hesaplanan yatırım tutarı esas alınarak TEİAŞ adına kullanıcı tarafından düzenlenen faturanın katma değer vergisi, TEİAŞ tarafından 30 (otuz) gün içinde kullanıcıya peşin olarak ödenecek.

Geri ödemenin başladığı tarihten itibaren 10 (on) yıl içerisinde bu madde kapsamında gerçekleşen yatırıma ilişkin toplam harcama tutarlarının geri ödemesi tamamlanamadığı takdirde, bakiye tutar ilgili kullanıcıya onuncu yılın sonunda defaten ödenecek.

TEİAŞ tarafından yapılan iletim varlıklarının gerçekleşen yatırımına ilişkin toplam harcama tutarı, sistem kullanım bedeli tahakkuk edene kadar, yapılan iletim tesis ve hatlarına ilişkin geçici kabul tutanağının TEİAŞ tarafından onaylandığı ayı takip eden aydan itibaren başlanarak ve bu tarihten itibaren en fazla 10 (on) yıl içerisinde aylık eşit taksitler halinde geri ödenecek. Vadesinde geri ödenmeyen aylık taksitlere ilişkin tutara, vade tarihinden itibaren 4/12/1984 tarihli ve 3095 sayılı Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine İlişkin Kanun hükümlerine göre belirlenen kanuni faiz oranı uygulanır. Sistem kullanım bedelinin tahakkuk etmeye başlamasından itibaren bakiye tutar için dördüncü fıkra çerçevesinde iletim tarifesi sistem kullanım bedelinden mahsup yöntemi uygulanacak.

GÜÇ DEĞERİ EŞİTLİĞİ ARANACAK

Tüketicilerin TEİAŞ ile imzalayacakları bağlantı ve sistem kullanım anlaşmalarında yer alan anlaşma güçlerinin, iletim sistemine bağlantı görüşü verilmesi esnasında TEİAŞ tarafından tahsis edilen güç değeri ile aynı olması zorunlululuğu getirildi.

İletim seviyesinden bağlı tüketiciler, bağlantı ve sistem kullanım anlaşmalarında ilk imzalanan anlaşma güçlerinin altına düşecek şekilde güç düşümü talebinde bulunamayacaklar.

Elektrik Şebeke Yönetmeliği uyarınca, talepleri doğrultusunda yeni transformatör merkezi inşa edilen elektrik dağıtım şirketleri ve dağıtım lisansı sahibi organize sanayi bölgeleri ile yapılan bağlantı ve sistem kullanım anlaşmalarında yer alan anlaşma güçleri, yeni transformatör merkezi kapsamında TEİAŞ tarafından tahsis edilen gücün altında olamayacak.

Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği hükümleri gereğince, Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. tarafından yapılan bildirim doğrultusunda enerji kesilmesini gerektiren durumlar çerçevesinde de TEİAŞ ve dağıtım şirketi, kullanıcının tesis ve teçhizatının bağlantısını veya kullanıcının enerjisini kesebilecek.

ELEKTRİK KESİNTİ BİLDİRİMLERİNDE SÜRE DÜZENLEMESİ

Sistem kullanım ve enterkonneksiyon kullanım anlaşmaları ile ilgili mevzuat hükümleri gereğince yapılacak kesintilerde, TEİAŞ ve dağıtım şirketi kullanıcıya en az beş iş günü önceden; İletim veya dağıtım sisteminin herhangi bir bölümünün veya enterkonneksiyon hattının TEİAŞ veya dağıtım şirketi tarafından test ve kontrolünün, tadilatının, bakımının, onarımının ya da genişletilmesinin gerektirdiği durumlarda  yapılacak kesintilerde TEİAŞ kullanıcıya en az beş iş günü önceden, dağıtım şirketi ise, dağıtım sistemine bağlı olarak üretim faaliyeti gösteren tüzel kişiye en az beş iş günü önceden bildirim yapacak. Önceki düzenlemede beş iş günü olarak değil sadece beş gün olarak belirtilmişti.

İLETİMDE BAĞLANTI VE KULLANIM ANLAŞMALARI REVİZYONU

Sistem kullanım anlaşmalarında yer alan anlaşma güçleri, bağlantı anlaşmasında yer alan güç değerinden daha az olan tüketiciler için TEİAŞ, 3 ay içinde sistem kullanım anlaşma gücünü bağlantı anlaşmasında yer alan güce yükseltmek üzere söz konusu tüketicilere çağrıda bulunacak. Revize anlaşmalar çağrı tarihinden itibaren 3 ay içinde imzalanacak. 

TEİAŞ’ın çağrısına rağmen revize sistem kullanım anlaşmalarını imzalamak üzere 3 ay içerisinde başvuruda bulunmayan tüketicilere ait tüketim tesislerinin iletim sistemi ile irtibatı TEİAŞ tarafından bu sürenin bitimini izleyen beş iş günü öncesinde bildirim yapılmak suretiyle kesilecek.

6 ay içerisinde iletim sisteminden ayrılmak isteyen tüketicilerin Yönetmeliğin 20 nci maddesi kapsamında yaptığı ve geri ödemesi halen devam eden iletim tesisi yatırımları için bakiye kalan tutarın geri ödemesi TEİAŞ tarafından defaten yapılacak.

 

Önceki ve Sonraki Haberler