1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik iletim sistemine bağlantıda 50 MW sınırı

Elektrik iletim sistemine bağlantıda 50 MW sınırı

Enerji Günlüğü - 50 MW ve üzerinde bağlantı gücüne sahip elektrik tüketim tesislerinin iletim sistemine bağlantısı için uygun görüş verilecek.Enerji...

Elektrik iletim sistemine bağlantıda 50 MW sınırı

Enerji Günlüğü - 50 MW ve üzerinde bağlantı gücüne sahip elektrik tüketim tesislerinin iletim sistemine bağlantısı için uygun görüş verilecek.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Elektrik Şebeke Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikleri Resmi Gazete’de yayınlayarak yürürlüğe koydu.

Buna göre, tüketiciler tarafından iletim sistemine bağlanması talep edilen tüketim tesisinin/ tesislerinin bağlantı gücünün 50 MW ve üzerinde olması halinde iletim sistemine bağlantı için uygun görüş verilecek.

İlgili tesislerin gücünün 50 MW altında olması halinde ise dağıtım sistem işletmecisinin bu gücü karşılayamayacağı yönünde görüşünün bulunması ve bağlantı talebinin TEİAŞ tarafından da uygun görülmesi halinde tüketicinin iletim sistemine bağlantısı yapılacak. TEİAŞ’ın da bu bağlantı talebini uygun görmemesi halinde tüketici dağıtım sistemine bağlanacak.

YENİ TRANSFORMATÖR MERKEZİ TESİSİ

İletim sisteminin tasarım esasları düzenlemesinde yapılan değişiklik uyarınca da, Dağıtım sistem işletmecilerinin yeni transformatör merkezi taleplerinde talep edilen gücün 20 MW’dan daha fazla ve TEİAŞ tarafından 500/d formülü uyarınca hesaplanan gücün üzerinde olması halinde yeni transformatör merkezi tesis edilecek.

500/d formülünde yer alan d parametresi, yeni transformatör merkezi talep edilen nokta ile bağlantı yapılacak en yakın mevcut TEİAŞ transformatör merkezi arasındaki kuş uçuşu mesafenin kilometre olarak belirlenen değerinin 1,2 katı olarak hesaplanacak.

Veri iletişim sistemi uyarınca kurulması gereken SCADA kontrol merkezleri, 31/12/ 2017 tarihine kadar elektrik dağıtım şirketleri  ve dağıtım lisansı sahibi organize sanayi bölgeleri tarafından işletmeye  alınacak.

Önceki ve Sonraki Haberler