1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik piyasasında Sudan’la tecrübe paylaşımı

Elektrik piyasasında Sudan’la tecrübe paylaşımı

Enerji Günlüğü - Elektrik alanında Türkiye’nin tecrübelerinden yararlanmak isteyen Sudan, Elektrik ve Su Bakanlığı Müsteşarı başkanlığında bir...

Elektrik piyasasında Sudan’la tecrübe paylaşımı

Enerji Günlüğü - Elektrik alanında Türkiye’nin tecrübelerinden yararlanmak isteyen Sudan, Elektrik ve Su Bakanlığı Müsteşarı başkanlığında bir heyeti Türkiye’ye gönderdi. 

Sudan Elektrik ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Musa Ömer Abu Elgasim başkanlığındaki bir heyet, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü’nün programı kapsamında Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi’ni (EPİAŞ) ziyaret etti. Ziyarette iki ülkenin yetkilileri, elektrik piyasasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Türkiye’deki enerji sektörünün işleyişi ve gelişimiyle ilgili bilgi edinmek amacıyla geldiklerini ifade eden konuk müsteşar Musa Omer Abu Elgasim, devlet olarak elektrik ve enerji alanına odaklandıklarını, ancak Sudan devlet kaynakları ile sektörün gelişiminin ve piyasa işletiminin zor olduğunu dile getirdi. 

Türkiye’nin piyasa işletmeciliği alanında ciddi mesafe kat ettiğine değinen Elgasim, “Sizin bilgi ve tecrübelerinizden faydalanmak istiyoruz” dedi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı ve EPİAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Dönmez de ziyaret sırasında, başlangıçta enerjinin bütün alanlarında kamu ağırlığının olduğunu belirterek bunun tedrici bir şekilde özel sektöre devredildiğini anlattı. Özelleşme ve özel sektörün varlığını sürdürmesi için hukuki ve düzenleyici kurumların asgari şart olduğuna dikkat çeken Dönmez, “2002 yılında sektörün/piyasanın özelleşmesine karar verdik. O gün 30 bin MW kurulu güçten bugün 80 bin MW kurulu güce çıktık. Bu artışın tamamına yakını özel sektör kanalıyla oldu” dedi. 

Elektrik alanında dağıtımın tamamen özelleştiğini, üretimdeki kamu ağırlığının yüzde 20’ye indiğini anlatan Müsteşar Dönmez, iletimin tamamının ise TEİAŞ tarafından yürütüldüğünü anlattı. 

Görüşmede teknik ve hukuki altyapı tamamlanmadan özelleştirme yapmanın mümkün olmayacağının altını çizen Dönmez, EPİAŞ’ın işleyişine ve yapısına da değinerek, “EPİAŞ bu piyasada borsa görevi yapmaktadır. İkili anlaşma dışında Gün İçi ve Gün Öncesi Piyasaları EPİAŞ ile yapılanmaktadır” ifadelerini kullandı. 

Müsteşar ve EPİAŞ YK Başkanı Fatih Dönmez, görüşme anısına konuk müsteşar Musa Omer Abu Elgasim’a çinili bir tabak hediye etti.

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler