1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrikli cihaz kapalıyken en fazla 1 Watt tüketebilecek

Elektrikli cihaz kapalıyken en fazla 1 Watt tüketebilecek

Enerji Günlüğü - Ev ve büro tipi elektrikli ve elektronik cihazların kapalı konumundaki enerji tüketimi 1 Watt'ı geçmeyecek.Televizyon veya müzik seti...

Elektrikli cihaz kapalıyken en fazla 1 Watt tüketebilecek

Enerji Günlüğü - Ev ve büro tipi elektrikli ve elektronik cihazların kapalı konumundaki enerji tüketimi 1 Watt'ı geçmeyecek.

Televizyon veya müzik seti gibi devamlı prizde takılı duran elektronik cihazlar kapalı durumda iken bile küçük de olsa enerji harcıyor ve bu harcama vampir gücü olarak adlandırılıyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın bugünkü Resmi Gazete'de yayımlayarak yürürlüğe koyduğu "Ev ve Büro Tipi Elektrikli ve Elektronik Cihazların Hazır Bekleme ve Kapalı Moddaki Elektrik Enerjisi Tüketimleri ile İlgili Çevreye Duyarlı Tasarım Gereklerine Dair Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" ile bu vampir gücü azaltılmaya çalışılıyor.

Tebliğ ile ev ve büro tipi elektrikli ve elektronik cihazların hazır bekleme, kapalı ve ağa bağlı hazır bekleme modlarındaki elektrik enerjisi tüketimiyle ilgili çevreye duyarlı tasarım gerekleri yeniden düzenlendi.

Yeni düzenlemeye göre, ev ve büro tipi elektrikli ve elektronik cihazların kapalı konumundaki enerji tüketimi ve sadece tekrar devreye girme işlevi sağlayan veya tekrar devreye girme işleviyle etkinleştirilen yeniden devreye girme işlevinin gösterilmesini sağlayan durumdaki enerji tüketimi 1 vatı geçmeyecek.

Ayrıca cihazın bilgi veya durum gösterimi sağlayan veya sadece tekrar devreye girme işleviyle bilgi veya durum gösterimini bir anda sağlayan durumdaki enerji tüketimi 2 vat, herhangi bir kapalı konumdaki enerji tüketimi ise 0,50 vat ile sınırlı olacak.

EMO tarafından geçen yıl yapılan değerlendirmeye göre, Kumandayla kapatılan ama aslında bekleme konumunda bırakılan bir elektronik alet, aylık olarak fazladan yaklaşık 0,75 kilovatsaatlik enerji tüketiyor. 

... 

Önceki ve Sonraki Haberler