1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EMO Hasan Balıkçı Onur Ödülü İsmail Saymaz`ın

EMO Hasan Balıkçı Onur Ödülü İsmail Saymaz`ın

Enerji Günlüğü - Kaçak elektrik kullanımına karşı yürüttüğü çalışmalar nedeniyle öldürülen EMO Üyesi Hasan Balıkçı anısına Elektrik Mühendisleri...

EMO Hasan Balıkçı Onur Ödülü İsmail Saymaz`ın

Enerji Günlüğü - Kaçak elektrik kullanımına karşı yürüttüğü çalışmalar nedeniyle öldürülen EMO Üyesi Hasan Balıkçı anısına Elektrik Mühendisleri Odası'nca (EMO) düzenlenen Hasan Balıkçı Onur Ödülü'ne Gazeteci İsmail Saymaz değer görüldü.

EMO'dan yapılan açıklamada, kaçak elektrik kullanımına karşı verdiği mücadelede alçak bir saldırı sonucu 18 Ekim 2002 tarihinde aramızdan alınan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Üyesi Hasan Balıkçı anısına iki yılda bir verilmek üzere bir onur ödülü düzenlendiği hatırlatıldı.

Açıklamaya göre, Hasan Balakçı Onur Ödülü'nün ikincisinin verileceği isim belirlendi. EMO tarafından 2010 yılında kabul edilen yönerge çerçevesinde 2 yılda bir verilen Hasan Balıkçı Onur Ödülü'nün ikincisine Seçici Kurul tarafından Gazeteci İsmail Saymaz değer görüldü.

EMO'nun açıklamasında, insan hakkı ihlalleri ile düşünce ve ifade özgürlüğü konularında yaptığı haberlerle dikkat çeken İsmail Saymaz'ın medya üzerinde oluşturulan korku ve sindirme girişimlerinin hedefi olduğu vurgulandı.

Açıklamada, İsmail Saymaz'ın, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı olduğu dönemde İsmailağa ve Fethullah Gülen cemaatleriyle ilgili soruşturmalar yürüten İlhan Cihaner‘in görevden alınıp, hatta bir süre tutuklandığı Erzincan Davası başta olmak üzere yazdığı haberler nedeniyle 20'ye yakın davada 100 yılı aşkın hapis istemiyle yargılandığı hatırlatıldı.

HABERLERİ YÜZÜNDEN TEHDİT EDİLDİ 

Son olarak Taksim'de başlayap ve ülke geneline yayılan Gezi Direnişi eylemleri sırasında kamuoyunu bilgilendirme görevini yerine getirirken İsmail Saymaz'ın mesleğini yapmasının engellenmeye çalışıldığı, hatta tehdit edildiği ifade edilen açıklamada şöyle denildi:

"İsmail Saymaz, Gezi Parkı Direnişi‘ne yönelik ağır polis saldırılarının tüm yurt çapında protesto edilmesi sırasında Eskişehir‘de 2 Haziran 2013 tarihinde öldürülen Ali İsmail Korkmaz‘ın, aralarında sivil polis memurlarının bulunduğu kişiler tarafından dövülme görüntülerini ortaya çıkarıp kamuoyu ile paylaştı. Kamuoyunu bilgilendirme görevini yerine getirirken, Ali İsmail Korkmaz cinayetinin karartılmasına da engel olan Gazeteci Saymaz, fikri takibini sürdürerek Ali İsmail Korkmaz davasının il dışında görülmesine ilişkin Eskişehir Valisi Azim Tuna‘nın mahkemeye verdiği görüşü haberleştirdi. Bunun üzerine Vali Tuna tarafından; "Oğlum İsmail, yine rahat durmuyorsun" sözleriyle başlayıp "Yerin altı da var, unutma. Eninde sonunda orada görüşeceğiz" diye biten e-posta yoluyla tehdit edildi. Gazetecilik mesleğini yapmaya başladığı günden bu yana mesleki ve insani anlamda onurlu bir çizgiyi sürdüren ve önemli ödüllere de değer görülen Gazeteci İsmail Saymaz, meslek ilkelerinden ödün vermeyerek, tehditlere boyun eğmedi."

ÖZGÜR BASININ ÖNEMİNİ HATIRLATTI

EMO'nun açıklamasında İsmail Saymaz'ın Hasan Balıkçı Onur Ödülü'nü hak etme gerekçeleri sıralanırken, medya-siyaset-ticaret üçgeninde gazeteciliğin heba edildiği, mesleki ilkelerin yerine çıkar hesaplarının etkin olduğu; haberlerin halkı bilgilendirmek için değil, dosya savaşları için zamanı geldiğinde kullanılmak üzere bavullarda saklanıldığı bir dönem yaşandığı vurgulandı. Açıklamada, "Basın ve siyaset adına yaşanılan kara günlerde İsmail Saymaz bir ışık yaktı. Halkın medyaya güvenini yitirdiği ve insanların haber alma arayışını sosyal medyaya yönelttiği bir dönemde, gazetecilik mesleği ve özgür basının ne kadar hayati bir öneme sahip olduğunu herkese hatırlattı" denildi.

Açıklamaya göre İsmail Saymaz, EMO Yönergesi kapsamında "mesleğe ve topluma karşı görevlerini yerine getirerek", "sahip olduğu bilgi, birikim ve her türlü mesleki-toplumsal pratiği, kamu çıkarları lehine kullanmayı etik ve ahlaki bir görev kabul ettiğini" gösteren mesleki üretimleri ve davranışlarıyla Hasan Balıkçı Onur Ödülü'ne değer görüldü. Gazeteci İsmail Saymaz'a Hasan Balıkçı Onur Ödülü, Nisan 2014 tarihinde gerçekleştirilecek EMO Olağan Genel Kurulu‘nda sunulacak.

HASAN BALIKÇI KİMDİR?

Hasan Balıkçı, 1961 yılında Adana‘nın Seyhan İlçesi Kayışlı Köyü‘nde, 8 çocuklu bir ailede, doğdu. Ortaokul ve liseyi Adana‘da bitirdi. Öğrenciliği boyunca okumak için tarlada ırgat olarak çalıştı. 1987 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü‘nden mezun oldu. Üniversite yıllarında özel bir kablo firmasında çalıştı. Mezun olduktan sonra da üç yıl özel sektörde çalıştı. 1989 yılında Türkiye Elektrik Kurumu‘nda (TEK) işe başladı. İlk görev yeri olan Ağrı‘da 4 yıl kaldı. 1993‘te Adana‘ya atandı. Şanlıurfa‘ya tayini çıkmadan önce Adana Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş (TEDAŞ) Müessese Müdürlüğü‘nde fabrika ve benzerlerinin bağlı olduğu Büyük Müşteriler Müdürlüğü‘nde başmühendis olarak çalıştı. Öldürüldüğü sırada Şanlıurfa TEDAŞ Müessese Müdürlüğü Teknik İşler Müdürlüğü‘nde görev yapmaktaydı. Elektrik Mühendisleri Odası Adana Şubesi‘nde 1998-2002 yılları arasında Yönetim Kurulu üyeliği ve Şube Sekreterliği yaptı. 1998-2000 yılları arasında Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreterliği, 1993-1996 yılları arasında Enerji Yapı Yol Sen Adana Şube Başkanlığı görevlerinde bulundu. Hasan Balıkçı, Şengül Balıkçı ile evlendi. Açelya ve Ayça İdil adında iki kızı vardı. Balıkçı ölümünün ardından 2004 yılında Uluslararası Saydamlık Örgütü‘nce dünya genelinde 5 kişiye verilen Dünya Dürüstlük Ödülü‘ne layık görüldü.

İSMAİL SAYMAZ KİMDİR?

Rize‘de, 11 Temmuz 1980‘de doğdu. İlkokul ve liseyi Rize‘de bitirdi. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi‘nden mezun oldu. Gazeteciliğe lise yıllarında Rize‘de başladı. Rize‘nin Sesi, Zümrüt Rize, Fırtına ve Rize Ekspres gazete ve dergilerinde haber ve yazıları yayımlandı. Konya‘da, yerel yayın yapan Üniversite TV‘de kameraman ve muhabir olarak çalıştı. Ardından İstanbul‘a geldi. İstanbul Kuyumcular Odası tarafından yayınlanan Gold News Dergisi, haftalık Eminönü ve aylık Ekonomik Durum gazetelerinde görev yaptı. Mayıs 2002‘den beri Radikal Gazetesi‘nde muhabir olarak çalışıyor. İnsan hakları ihlalleri, düşünce ve ifade hürriyeti üzerine haberlere imza atıyor. Saymaz, başta Erzincan, Ergenekon ve Devrimci Karargah davalarında olmak üzere, haberleri nedeniyle yirmiye yakın davada yüz yılı aşkın hapis cezası istemiyle yargılandı. Halen hakkında iki soruşturma yürütülüyor.

İsmail Saymaz'ın kitapları:

Postmodern Cihad / Tarikat, Siyaset, Adalet Üçgeninde Erzincan Davası

Hanefi Yoldaş / Gizli Örgüt Nasıl Çökertilir?

Nefret / Malatya: Bir Milli Mutabakat Cinayeti

Oğlumu Öldürdünüz Arz Ederim / 12 Eylül‘ün Beş Öyküsü

Sıfır Tolerans / Polisin Eline Düşünce

Sözde Terörist / Bir Demokrasi Polisiyesi

İsmail Saymaz'ın ödülleri:

İstanbul Tabipler Odası Basında Sağlık Ödülü (2009)

Metin Göktepe Jüri Özel Ödülü (2010)

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Özgürlüğü Ödülü (2010)

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Ayşenur Zarakolu Basın Özgürlüğü Ödülü (2011)

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yılın Söyleşisi Ödülü (2012)

Türkiye Yayıncılar Birliği Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü (2012)

Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi Jüri Özel Ödülü

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler