1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EMO: Her 3 mühendisten biri işsiz

EMO: Her 3 mühendisten biri işsiz

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) üyesi mühendisler arasında işsizliğin yüzde 31.2 olduğu, kadın mühendislerde bu oranın yüzde 42.2’ye çıktığı kaydedildi.

EMO: Her 3 mühendisten biri işsiz

Enerji Günlüğü - Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) üyesi mühendisler arasında işsizliğin yüzde 31.2 olduğu, kadın mühendislerde bu oranın yüzde 42.2’ye çıktığı kaydedildi.

Elektrik Mühendisleri Odası`nın (EMO) elektrik, elektronik, kontrol, otomasyon, telekomünikasyon ve biyomedikal mühendisi 5 bine yakın üyesinin katılımıyla gerçekleştirdiği "Krizin EMO Üyesi Mühendislerin Yaşamına Etkileri" konulu anketin sonuçları, 6 Mart 2020 tarihinde düzenlenen basın toplantısı ile açıklandı. EMO üyesi mühendisler arasında işsizliğin yüzde 31.2`ye çıktığını gösteren ankete göre, her 3 mühendisten biri işsiz durumda. İşsizlik kadın mühendisler açısından daha da acil bir sorun iken, kadın mühendislerde işsizlik oranı yüzde 42.2 olarak saptandı. Son beş yılda mezun olan kadın mühendislerin işsizlik oranı ize yüzde 46`ya ulaşmakta.

Anket verilerine göre 3 bin 276 mühendis bir işte çalışmakta, 1.557 mühendis ise çalışmamakta. Emekli olduğunu belirten 76 kişi bu rakamdan düşüldüğünde, geriye kalan 1.481 mühendis "işsiz" olarak nitelenebilir. Dolayısıyla anket katılımcıları arasında işsizlik oranı yüzde 31.2`dir. Bir başka deyişle yaklaşık olarak her üç mühendisten biri işsiz durumda. Ayrıca her 10 işsiz genç mühendisten beşi 1 yıldan az, dördü 1 yıldan fazla, biri ise 2 yıldan fazla zamandır işsiz. 

GERÇEK İŞSİZLİK ORANI TÜİK’İN AÇIKLADIĞININ ÜÇ KATI ÜZERİNDE

TÜİK, EMO üyelerini de içeren mühendislik fakültelerinden mezunlar için işsizlik oranını da yüzde 10.3 olarak açıkladı. Anket verilerine göre ise son 5 yıllık mezunlar için işsizlik oranı yüzde 36.3. Diğer bir deyişle TÜİK verilerinin üç katı. 

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler