1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EMO: Tasarruf cihazları kandırmacadır

EMO: Tasarruf cihazları kandırmacadır

Enerji Günlüğü - Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), elektrik fiyatlarına yapılan son zamların ardından yeniden gündeme gelen elektrik tasarruf cihazları...

EMO: Tasarruf cihazları kandırmacadır

Enerji Günlüğü - Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), elektrik fiyatlarına yapılan son zamların ardından yeniden gündeme gelen elektrik tasarruf cihazları konusunda ilgili kurumlar nezdinde girişimde bulunuyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Reklam Kurulu ile Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na, 15 Ekim 2012 tarihinde gönderilen yazıda, daha önce de EMO‘nun kamuoyunu tasarruf cihazları aldatmacası konusunda uyardığı anımsatılarak "Adı geçen ‘sözde elektrik tasarruf cihazları‘ tamamen bir aldatmacadan ibarettir" denildi. Açıklamada şu bilgilere yer verildi:
"Büyük işletmelerde zorunlu olan kompanzasyon işlemi, elektrik akımının iş görmeyen gücü (körgüç) olarak tanımlanabilecek ‘reaktif enerji‘nin sisteme geri verilerek, toplam elektrik üretiminde yaratacağı gereksiz artış etkisini önlemeye yöneliktir. Öncelikle, mevcut mevzuata göre ‘mesken abonelerine reaktif enerji tarifesi uygulanmadığının altı çizilmelidir. Elektrik tasarruf cihazı adı altında satışa sunulan bu tür aletler ise, zaten kayda girmeyen bu reaktif enerjiye yönelik küçük kompanzasyon aletleridir.”
Açıklamada “elektrik tasarruf cihazı adı altında pazarlanan bu cihazların konut ve küçük işyerlerine ait sayaçların kaydetmediği, bu nedenle de tüketim faturalarına yansımayacak olan reaktif kompanzasyon işlevi görmektedir" İfadelerine yer verilerek bu cihazların aktif enerjiden tasarruf sağlamasının mümkün olmadığı ve tüketicilerin kandırılmasının kamu otoritesi eliyle önlenmesi istendi.
EMO tarafından gönderilen yazıda ayrıca, "2010 yılı verilerine göre ülkemizdeki toplam 33,2 milyon aboneden 27,4 milyonunun meskenlere, 4,2 milyonunun da ticarethanelere ait olduğu (ki bunların da büyük bir bölümünün 9 kW ve altında bağlantı gücüne sahip oldukları) ve farklı abone grubunda olup tek fazlı sistemden beslenen aboneleri de göz önüne aldığımızda hiçbir işe yaramayan ‘sözde‘ tasarruf cihazlarının hangi amaçla pazarlandığı ortaya çıkmaktadır. Tüketicilerin kandırılmaya çalışıldığı bu ve benzer olaylarda kamu otoritesinin denetim görevini yerine getirmesi ve vatandaşın yanıltılarak dolandırmasına yönelik girişimleri engellemesi ve cezalandırması gerekmektedir" denildi.

Önceki ve Sonraki Haberler