1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Enerji Borsası için hisse satışı başlıyor

Enerji Borsası için hisse satışı başlıyor

Enerji Günlüğü - Borsa İstanbul bünyesinde faaliet göstermek üzere kuruluş hazırlıkları devam eden Enerji Borsası'nın yüzde 40'lık hissesi için...

Enerji Borsası için hisse satışı başlıyor

Enerji Günlüğü - Borsa İstanbul bünyesinde faaliet göstermek üzere kuruluş hazırlıkları devam eden Enerji Borsası'nın yüzde 40'lık hissesi için özel sektör enerji şirketlerinden talep toplanacak.

Borsa İstanbul Bünyesi'nde kurulup faaliyet gösterecek enerji borsasının işletmecisi olacak Elektrik Piyasaları İşletme Anonim Şirketi'nin (EPİAŞ) kuruluşu konusunda yeni bir aşamaya gelindi.

Kanun'a göre bundan yaklaşık 10 ay önce kurulmuş olması gereken, ancak hazırlıklar uzadığı için kuruluşu geciken EPİAŞ'ın sermayesinin yüzde 40'lık bölümünü oluşturan 24 milyon liralık hissenin özel sektöre verilmesi kesinleşti. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından koordine edilen kuruluş çalışmaları çerçevesinde, EPİAŞ'a ortak olmak isteyen özel sektör şirketlerinden talep toplamak üzere düğmeye basıldı.

HER ORTAĞA EN FAZLA YÜZDE 4

EPİAŞ, 61.5 milyon liralık sermaye ile kurulacak. Her biri 1 TL'lik hisseler, A, B ve C tipi olmak üzere üç çeşit olarak düzenlenecek. A tipi hisseler TEİAŞ ve BOTAŞ'a (yüzde 30), B tipi hisseler Borsa İstanbul'a (Yüzde 30), C tipi hisseler (Yüzde 40) ise özel sektör şirketlerine ait olacak. Özel şirketlerin her birinin satın alacağı kısım, toplam hisselerin yüzde 4'ünü aşamayacak.

ORTAK OLMAK İSTEYENE 2 AY SÜRE 

İlanın yayın tarihinden sonra enerji şirketleri hisse alımı için EPDK'ya başvuracak. Şirketlere başvuru için iki aylık süre tanınacak. Hisse dağıtımının netleşmesinin ardından EPİAŞ'a piyasada işlem yapması için yetki verilecek.

ÖNCE ELEKTRİK ALIM-SATIMI

EPİAŞ'ın kuruluşundan sonra Borsa İstanbul bünyesinde enerji borsası fiilen faaliyete başlayacak. Borsada önce elektrik alım-satımı yapılacak. Enerji Borsası'nda daha sonra petrol, doğalgaz ve türevlerinin de işlem görmesi planlanıyor. 

ENERJİ BORSASINA ORTAK OLABİLMEK İÇİN EN AZ 50 MİLYON TL BULMAK ŞART!

Önceki ve Sonraki Haberler