1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Enerjide birleşmeler dört yılın zirvesinde

Enerjide birleşmeler dört yılın zirvesinde

Enerji Günlüğü - Enerji sektöründeki birleşme ve satın almalar, 2014 yılında 117 milyar dolarla son dört yılın zirvesine ulaştı.Denetim ve danışmanlık...

Enerjide birleşmeler dört yılın zirvesinde

Enerji Günlüğü - Enerji sektöründeki birleşme ve satın almalar, 2014 yılında 117 milyar dolarla son dört yılın zirvesine ulaştı.

Denetim ve danışmanlık şirketi EY, 2014 yılına ilişkin Enerji İşlemleri ve Trendleri Raporu'nu açıkladı. Rapora göre, küresel enerji ile elektrik, su ve doğalgaz gibi altyapı alanında gerçekleştirilen birleşme ve satın almalar (M&A) değer olarak son 4 yılın, hacim olarak da son 5 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Enerji ve altyapı sektöründe yapılan birleşme ve satın alma anlaşmalarının değeri yüzde 41 artarak 117.1 milyar dolara, sayısı ise yüzde 19 artarak 474'e çıktı.

Büyük ölçekli birleşmeler ve yenilenebilir enerjiye artan ilgiden dolayı başta ABD olmak üzere Amerika kıtasında birleşme ve satın almalar güçlü bir ivme yakaladı. Avrupa’daki altyapı sektörü ise yavaş ekonomik toparlanma, mevcut kaynaklardan sağlanan enerji dağıtımının etrafındaki belirsizlikler ve sıkılaşan düzenlemelerden etkilendi.

ELEKTRİK VE GAZ TALEBİ TETİKLEDİ

ABD'de gerçekleşen 62.4 milyar dolar büyüklüğündeki 76 birleşme işlemi, Amerika Kıtası’ndaki toplam anlaşmalarının yüzde 65’ini oluşturdu. Asya-Pasifik bölgesinde de geçen yıl enerji alanında önemli birleşme ve satın alma işlemlerine imza atıldı. Artan elektrik ve gaz talebi ile çeşitli ülkelerdeki olumlu reformlar bu anlaşmaların gerçekleşmesinde etkili oldu.

YENİLENEBİLİR ENERJİ ÖNEMLİ ALTERNATİF

Yeni enerji politikalarının getirdiği yeni teşvikler yatırımcıların Afrika Kıtası'na olan ilgisini artırdığı görüldü. Ülkeler yenilenebilir enerjiyi desteklemek adına yeni politikalar uygulamayı sürdürürken, yenilenebilir enerji varlıkları yatırımcıların nezdinde en önemli alternatiflerden biri olmaya devam ediyor.

EMEKLİLİK FONLARI'NIN ENERJİ MERAKI ARTTI

Gelişmekte olan piyasalardaki artan enerji ihtiyacı global yatırımcılar için çok önemli fırsatlar sunduğuna işaret edilen raporda, özellikle emeklilik fonlarının yenilenebilir enerjiyi uzun vadeli yatırım olarak değerlendirdikleri belirtiliyor.

EY Türkiye Enerji ve Altyapı Hizmetleri Sektör Lideri Ethem Kutucular, küresel ekonomiye artan güvenin, önemli pazarlardaki güçlü bilançoların ve hayata geçirilen reformların enerji sektöründeki şirket evliliklerini destekleyeceğini söyledi.

TÜRKİYE'DE DE HAREKETLİ

EY Türkiye'nin 2014 yılına ilişkin açıkladığı Birleşme ve Satın Alma Raporu'na göre enerji sektörü Türkiye'de de oldukça hareketli bir yıl geçirdi. 2013 yılında 36 işlem adedi ve 6 milyar dolar tutarındaki işlem hacmiyle birinci sırada yer alan enerji sektörü, 2014 yılında toplam 38 işlem adedi ve 4.9 milyar dolarlık işlem hacmiyle işlem hacmi sıralamasında birinci, işlem adedi bazında ise ikinci oldu.

BU YIL DA BÜYÜME BEKLENİYOR

Enerji sektörünün 2015 yılında da hareketli geçmesini beklediklerini söyleyen EY Türkiye Enerji ve Altyapı Hizmetleri Sektör Lideri Ethem Kutucular "Enerji sektöründe bu yıl, elektrik üretim varlıkları özelleştirme ihaleleri, özel sektör işlemleri, özelleştirmesi tamamlanan elektrik üretim varlıklarında yeni ortaklıklar ve yapılanma işlemlerinin önemli bir yer tutacağını düşünüyoruz. Bunun sonucu olarak enerji sektöründe, birleşme ve satın almaların 2015 yılında da devam edeceğini öngörüyoruz" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler