1. YAZARLAR

  2. Mehmet KARA

  3. Enerjide serbestleşme yılı
Mehmet KARA

Mehmet KARA

Yazarın Tüm Yazıları >

Enerjide serbestleşme yılı

Elektrik sektöründe özelleştirmelerin hızlandığı bir yılı geride bıraktık. Akdeniz EDAŞ, Boğaziçi EDAŞ ve Gediz EDAŞ gibi üç büyük dağıtım bölgesinin ihaleleri tamamlandı. Bu arada, üretim özelleştirmeleri için de adımlar atıldı. Manisa`daki Soma Deniş Kömür Sahası`nın ihalesi tamamlandı. Seyitömer için ihaleye çıkıldı.

Peki sektörü nasıl bir yıl bekliyor? Konvansiyonel sayılabilecek ham petrol ve doğalgazda talep artışının süreceğini söyleyelim. Doğalgaz tüketiminin 50 milyar metreküp sınırının üzerine çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor. Petrol ve petrol türevlerinin ithalatında da yüzde 4-5`lik bir artış beklenebilir. LPG`de de bunlara paralel bir gelişme yaşanması şaşırtıcı olmaz.
Rakamlara bakılırsa, elektrik talebindeki artış sürecek, bu yüzden üretimin de artmaya devam etmesi şart. Hatta bu konuda daha hızlı yol alınmazsa, ileride sıkıntılar yaşanabileceği uyarıları geliyor.
Özelleştirmeler bu yıl da sektörün gündeminde önemli yer işgal edecek. Ancak bu kez üretim özelleştirmeleri daha çok öne çıkacak. Öncelikle 4 termik üretim santrali portföy gruplarından ayrı şekilde satılacak. 13 termik ve 28 hidroelektrik santral ise gruplandırılarak özelleştirilecek. Hamitabat doğalgaz santraline teklif gelmeyince son teklif verme tarihi 14 Ocak 2013`e ertelenmişti. Bu sonuca bakarak diğer özelleştirmeler için bir tahmin yürütülebilir mi? Sanmıyoruz, çünkü Seyitömer santrali özelleştirmesine tam 16 talip çıktı. Bu yüksek talep diğer özelleştirmeler için de geçerli olacak mı zaman gösterecek.
2012`ye damgasını vuran elektrik dağıtım özelleştirmeleri 2103`te de sürecek. İstanbul Anadolu Yakasının (AYEDAŞ), Toroslar EDAŞ, Dicle EDAŞ ve Vangölü EDAŞ blok satış yöntemiyle özelleştirilecek. Bu ihalelere son teklif verme tarihi 19 Şubat 2012 olarak açıklandı.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Haziran 2013`te güneş enerjisi santrali başvurularını kabul edecek. Pek çok yatırımcı, başvuru dosyalarına koyulması gereken güneş ölçümlerine çoktan başladı. Henüz ölçüme başlamamış olanlar Haziran trenini kaçırdı, çünkü en az 6 aylık bir ölçüm verisi sunmak şart.
Daha önceden verilmiş ve toplam 11 bin MW`lık rüzgar lisansları birer birer realize ediliyor. Halen 2 bin MW`ye yakın rüzgar kurulu güçünde 3 bin MW`lere ulaşılabilir. Her ne kadar enerji yönetimi mevcut lisansların üretime dönme hızından pek hoşnut olmasa da, bu yıl yeni rüzgar santrali lisansları tekrar verilmeye başlanabilir. Enerji Bakanı Taner Yıldız, bu yönde adımlar atılabileceğinin işaretini veriyor.
Özetle, Türkiye enerji sektörü özel sektör ve kamu yatırımlarının hız kesmeden süreceği yeni bir yıla giriyor desek yanlış olmaz. Tabii bir yol kazası yaşanmazsa...
Önceki ve Sonraki Yazılar