1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EPİAŞ’tan Avrupa ile uyumlu ETS kurulması yönünde adım

EPİAŞ’tan Avrupa ile uyumlu ETS kurulması yönünde adım

EPİAŞ, Türkiye’de, AB uygulamalarıyla uyumlu, etkili ve verimli bir ETS kurulması amacıyla Avrupa Enerji Borsası (EEX) ile işbirliği yapacak.

EPİAŞ’tan Avrupa ile uyumlu ETS kurulması yönünde adım

Enerji Günlüğü - EPİAŞ ve EEX Türkiye’de Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) geliştirilmesi ve uygulanması için "Mutabakat Belgesi" imzaladı.

The European Energy Exchange (EEX) ve Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ) bugün, Türkiye’de Emisyon Ticaret Sisteminin geliştirilmesi konusundaki ortak taahhütlerini vurgulamak üzere Mutabakat Belgesi imzaladı.

“AB İLE UYUMLU ETS GELİŞTİRME KONUSUNDA KARARLIYIZ”

EPİAŞ Genel Müdürü Taha Meli Arvas yaptığı açıklamada, “ETS, ülkelerin iklim değişikliği ve “yeşil dönüşüm” hedeflerine ulaşabilmeleri konusunda çok önemli bir araç. Türkiye’nin enerji borsası olarak, karbon piyasamızı kurarak, Avrupa enerji piyasaları ile iş birliği yapacak iyi işleyen bir ETS geliştirmek ve işletmek hususlarında kararlıyız. EEX ile bu yeni iş birliğinin Türkiye’de, AB uygulamalarıyla uyumlu, etkili ve verimli bir ETS kurulması yönündeki ortak hedefimize büyük katkı sağlayacağına inanıyorum.”

“EPİAŞ İLE ÇALIŞMAYI DÖRT GÖZLE BEKLİYORUZ”

EEX CEO’su Peter Reitz ise, “EEX, Avrupa’da ve uluslararası alanda emisyon ticaret sistemi geliştirme ve işletme konusunda kendisini kanıtlamış bir geçmişe sahip. Karbon piyasalarındaki uzmanlığımız ile birlikte Türkiye’de etkin bir ETS oluşturmak için EPİAŞ ile çalışmayı dört gözle bekliyoruz. Ulusal ETS’ler küresel bir karbon fiyatı oluşturmak ve dolayısıyla dekarbonizasyonu teşvik etmek adına piyasa temelli önemli bir araçtır. Dünyanın her yerinde karbon fiyatlama araçlarının geliştirilmesine katkıda bulunmaya kararlıyız” ifadelerini kullandı.