1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. EPİAŞ'tan Bulgaristan gaz piyasasının kuruluşuna destek

EPİAŞ'tan Bulgaristan gaz piyasasının kuruluşuna destek

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi (EPİAŞ), Bulgaristan Enerji Borsası IBEX bünyesinde gaz piyasası kurulması çalışmalarına...

EPİAŞ'tan Bulgaristan gaz piyasasının kuruluşuna destek

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi (EPİAŞ), Bulgaristan Enerji Borsası IBEX bünyesinde gaz piyasası kurulması çalışmalarına destek olacak. 

EPİAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Karahan ve EPİAŞ Genel Müdürü Mustafa Kayırıcı başkanlığındaki heyet, 27 Nisan tarihinde  Bulgaristan Bağımsız Enerji Borsası’nı (Independent Bulgarian Energy Exchange – IBEX) ve  Bulgaristan Enerji ve Su Düzenleme Komisyonu’nu (EWRC) ziyaret etti. 

Mustafa Karahan ziyaret sırasında Bulgar yetkililerin, Türkiye’nin enerji alanındaki bilgi ve tecrübelerinden istifade etmek adına Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) çalışma prensiplerinden Doğal Gaz Piyasasının hacmine kadar çeşitli konulardaki sorularını cevapladı. 

Karahan “Enerji ticaretinin merkezi olma yolunda ilerleyen Türkiye’de, yerli ve milli enerji kaynaklarına yönelik geliştirilen politikalar doğrultusunda yenilenebilir enerji kaynaklarına çok önem veriyoruz” dedi. 

Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası’na (OTSP) yönelik hazıklık çalışmalarına da değinen Karahan, “Bizim stratejik hedefimiz, piyasa tarafından belirlenen doğal gaz fiyatıdır” dedi. 

IBEX ile gerçekleştirilen toplantının sonucunda, Bulgaristan’da doğal gaz piyasasının kurulması çalışmalarına yönelik bir iyi niyet sözleşmesi imzalanmasına karar verildi. Toplantı esnasında imzalanmasına karar verilen iyi niyet anlaşmasının amaçları arasında, Bulgaristan’da organize spot gaz ticaretinin geliştirilmesi, Merkezi İkili Anlaşma Piyasası (Centralized Market for Bilateral Contracts-CMBC) için yazılım geliştirme çalışmaları, Türkiye ve Bulgaristan arasındaki gün öncesi elektrik piyasasına yönelik piyasa birleşmelerinin fırsatlarını keşfetmek hedeflenıyor.

Toplantıda IBEX yetkilileri, Bulgaristan ile Makedonya ve Batı Avrupa’nın diğer ülkeler arasında piyasa birleşmesi fırsatlarını sunduğunu belirterek, Bulgaristan Enerji Borsası tarafından işletilen elektrik piyasası ve ticaret platformlarının detaylarını paylaştılar.

EPİAŞ yetkilileri, enerji ve su alanında düzenleme ve denetleme ile yetkili devlet kurumu EWRC'yi ziyaret ettiler. EWRC Başkanı Ivan Ivanov “Türkiye’nin deneyimi bizim için önemli. Karşılıklı bir birimizden öğrenecek konular var” dedi. EPİAŞ YK Üyesi Mustafa Karahan da “Enerjilerimizi birleştireceğiz. Kendi geliştirdiğimiz yazılımları kullanıyoruz bu durum bize esneklik ve güç veriyor. Geliştirdiğimiz yazılımları sizinle paylaşırız” ifadelerini kullandı. 

 
Önceki ve Sonraki Haberler