1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Erdoğan: Enerji çatışma değil işbirliği vesilesi olsun

Erdoğan: Enerji çatışma değil işbirliği vesilesi olsun

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Doğu Akdeniz’deki tüm tarafları enerjiyi bir çatışma aracı yerine iş birliği zeminine dönüştürmeye çağırdı.

Erdoğan: Enerji çatışma değil işbirliği vesilesi olsun

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Doğu Akdeniz’deki tüm tarafları enerjiyi bir çatışma aracı yerine iş birliği zeminine dönüştürmeye çağırırken “Diplomasinin imkanlarını kullanmak varken, bölgeye yeni bedeller ödetecek yollara tevessül etmeyin” dedi. 

Recep Tayyip Erdoğan, TANAP - TAP bağlantısı açılış töreninde yaptığı konuşmada insanlığın son iki asırda enerji kaynaklarının kontrolü için savaştığını belirterek, özellikle Tükiye’nin de içinde bulunduğu coğrafyanın enerji kaynakları üzerine yaşanan yıkıcı rekabete bizzat sahne olduğunu söyledi. Bir damla petrolü insan kanından daha değerli gören bir zihniyetin dünyaya barış ve huzur getiremeyeceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaşanan onca acıya, ölüme, yıkıma rağmen bu anlayışın belli güçler tarafından devam ettirildiğini dile getirdi. 

ADİL PAYLAŞIM İMKANI VARKEN...  

Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon kaynaklarının paylaşımı konusunda hakça paylaşım yerine gerilimi körüklemeye çalışanlar bulunduğunun altını çizen REcep Tayyip Erdoğan, “Adaletli paylaşım imkanı varken tehdit diline ve şantaj politikalarına başvuruluyor. Oysa hiç bir ülke uluslararası hukuktan üstün değildir. Emrivakilerle netice alınamayacağı artık idrak edilmelidir. (Ben yaptım oldu) mantığıyla kimse bir yere varamaz. Aba altından sopa göstererek hiçbir ülke bir başkasına haklarından sarfınazar ettiremez. Bilhassa Türkiye böyle bir zillete asla boyun eğemez” diye konuştu.

TÜRKİYE VE KKTC’NİN ÇIKARLARI... 

Türkiye’nin ne kendi hukukunu ne de Kıbrıs Türkü’nün çıkarlarının çiğnenmesine izin vermeyeceğini vurgulayan Erdoğan şöyle devam etti: 

“Doğu Akdeniz’de en uzun deniz sınırlarına sahip bir ülkeyi dışlamak, ona rağmen projeler gerçekleştirmeye çalışmak zaten mümkün değildir. Şu an son teknolojiye sahip 2 sondaj gemimiz Fatih ve Yavuz ile 2 sismik araştırma gemimiz bölgede çalışmalarını sürdürüyor. Biz bunların bağırmalarıyla, çağırmalarıyla oradan bu gemilerimizi çekmeyiz. Orada görevlerini yapıyorlar ve yapmaya da devam edecekler.”

LİBYA-TÜRKİYE DENİZ SINIRI ANLAŞMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Libya’nın deniz sınırı konusunda mutabakata vardığını hatırlatarak, “Şimdi Libya’yı tehdit etmeye başladılar. Anlaşma imzalandı ve diğer ayakları da aynen uygulamaya girecek. Bizim sondajlarımızdan çatışma ve kan değil, barış ve refah fışkıracaktır. Bu inançla Doğu Akdeniz’deki tüm taraflara samimi bir çağrıda bulunmak istiyorum. Gelin enerjiyi bir çatışma aracı yerine iş birliği zeminine dönüştürelim. Diplomasinin imkanlarını kullanmak varken, bölgeye yeni bedeller ödetecek yollara tevessül etmeyin.”  

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü / İPSALA - EDİRNE
 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler