1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Fatih Dönmez: Azeri gazının Avrupa yolculuğu başladı

Fatih Dönmez: Azeri gazının Avrupa yolculuğu başladı

TANAP-TAP bağlantısı törenle gerçekleştirildi ve hatta gaz verilmeye başladı. Bakan Fatih Dönmez, TANAP’ın TAP bağlantısının açılmasıyla Azerbaycan gazını ilk kez Avrupa’ya ulaştırdıklarını söyledi.

Fatih Dönmez: Azeri gazının Avrupa yolculuğu başladı

Enerji Günlüğü - TANAP-TAP bağlantısı törenle gerçekleştirildi ve hatta gaz verilmeye başladı. Bakan Fatih Dönmez, TANAP’ın TAP bağlantısının açılmasıyla Azerbaycan gazını ilk kez Avrupa’ya ulaştırdıklarını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP), Trans Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı (TAP) ile bağlantısının kurulduğu açılış töreninde süreci Avrupalılara emanet ettiklerini söyledi. 

Bakan Fatih Dönmez, enerjinin birleştirici ve uzlaştırıcı rolünü öne çıkardıklarını belirterek, TANAP’ın yanı sıra diğer doğalgaz altyapı yatırımlarıyla Türkiye’nin doğalgazda enerji arz güvenliği sorununun kalmadığını kaydetti. 

Bakan Dönmez, Türkiye’nin enerji alanında merkez konumda bir ülkeye dönüştüğünü anlattı ve enerji dünyasında karşılıklı kazanmaya odaklanan bir enerji diplomasisi uyguladıklarını söyledi ve bu sayede enerji alanında Türkiye ile iş yapan, ortak bir amaç için hareket eden bütün ülkelerin kazandığını hatırlattı. Bakan Dönmez şöyle konuştu, “TANAP'ın 1850 kilometrelik Anadolu yolculuğu bugün sona eriyor ve gazın Avrupa yolculuğu başlıyor. Avrupa’ya gaz akışı için biz hazırız. Bundan sonraki süreci Avrupalı dostlarımıza emanet ediyoruz. TANAP, bundan sonra Türkiye-Azerbaycan iş birliğinin gücünü yeni ülkelerle, yeni insanlarla buluşturacak. Avrupa’nın içlerine kadar ulaşacak TANAP, bir enerji projesi olmasının ötesinde bir başarı hikayesidir. Yalnızca Türkiye’nin değil Avrupa’nın da enerji arz güvenliği açısından hayati öneme sahip bu proje, farklı ülkeleri ve renkleri de enerji potasında birleştirmiş oldu. Projemizde ilk önce 16 milyar, sonrasında ise 31 milyar metreküp doğal gaz hem Türkiye’nin hem de Avrupa’nın enerji geleceğine büyük katkı sağlayacak. Güney Gaz Koridoru’nun şah damarı olan TANAP, Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı ile birleşerek Akdeniz’in beline bir kuşak gibi dolanacak”. 

AZERİ GAZI İLK KEZ AVRUPA’DA
TANAP Yönetim Kurulu Başkanı Rövnag Abdullayev de konuşmasında projenin zamanında tamamlandığını bildirdi ve böylece Avrupa’nın yeni gaz tedarikçisi olacaklarını söyledi. Abdullayev şöyle konuştu, “Böylece TANAP, TAP üzerinden Avrupa’ya gaz vermeye hazır. TAP’ın inşaatı da sona erdikten sonra tarihte ilk defa Azerbaycan gazı Hazar Havzası’ndan Avrupa pazarlarına doğrudan iletilmiş olacak. Böylece, Avrupa’nın yeni gaz tedarikçisi olmanın yanı sıra, Türkiye’nin de en büyük ikinci doğal gaz tedarikçisine dönüşmeyi hedefliyoruz”. 

AZERİ GAZINA 9 BÜYÜK MÜŞTERİ
TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol da TANAP’ın 3 bin 500 kilometrelik bir tedarik kanalı olan Güney Gaz Koridoru’nun en önemli parçası olduğunu söyledi ve “Ticari gaz akışının başlaması için TAP sistemininin de inşasının tamamlanması gerekiyor. İnşallah, onun da en erken Ekim 2020 itibarıyla gerçekleşmesini ümit ediyoruz. Bu hafta başı itibarıyla TAP’a test amaçlı bir miktar gaz verildi. Boru hattımızın İpsala’dan Yunanistan sınırına kadar olan 5 kilometrelik bölümü tamamen gazla dolu. Diğer tarafta ise 2 kilometrelik kısım Azerbaycan gazıyla dolu. Toplamda, bu 7 kilometrelik bölümde 256 bin metreküplük gaz var. Bu gazın Avrupa’da aralarında Fransız, Alman, İtalyan şirketlerinin bulunduğu 9 büyük alıcısı var. Bu yüzden, Azeri gazının önümüzdeki dönemde sadece Yunanistan, İtalya ve Arnavutluk’ta tüketileceğini düşünmemek lazım. Bosna Hersek, Karadağ, Hırvatistan gibi ülkelerin de bu gazın tüketicisi olmaları mümkündür. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler