1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Erdoğan: TANAP barışçıl vizyonun nişanesi

Erdoğan: TANAP barışçıl vizyonun nişanesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Bağlantısı yapılan Azerbaycan doğalgazını Türkiye ve Avrupa’ya taşıyacak TANAP’ı “barışçıl vizyonun bir nişanesi” olarak nitelendirdi.

Erdoğan: TANAP barışçıl vizyonun nişanesi

Enerji Günlüğü - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Bağlantısı yapılan Azerbaycan doğalgazını Türkiye ve Avrupa’ya taşıyacak TANAP’ı “barışçıl vizyonun bir nişanesi” olarak nitelendirdi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP) Avrupa Bağlantısı Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, projenin belirlenen takvime, hedeflere ve taahhütlere uygun şekilde tamamlandığını belirtti. Türkiye’nin TANAP’la ülkenin enerji ihtiyacını garanti altına almanın yanında Avrupa’nın enerji arz güvenliğine de katkı yapmayı hedeflediklerini anlatan Erdoğan şöyle konuştu: 

“Her şeyden önce TANAP, Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye güzergahından Avrupa’ya TAP (Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı) hattına bağlanıyor, devamıyla da Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Arnavutluk, Sırbistan, Bosna Hersek güzergahındaki ülkeler de buradan istifade ediyor. Bütün bu adımları atarken, bunun bir bölgesel proje olduğunu, bir barış projesi olduğunu da özellikle vurgulamam lazım.” 

ONCA BADİREYE RAĞMEN... 

TANAP’la ilgili ilk adımın Haziran 2012’de hükümetler arası ve ev sahibi hükümet anlaşmalarının İstanbul’da imzalanmasıyla atıldığını hatırlatan Erdoğan, şu bilgileri verdi:

"Şahdeniz 2 nihai yatırım kararı anlaşmasını ise 2013’ün Aralık ayında Bakü’de düzenlenen bir törenle neticelendirdik. Ardından 17 Mart 2015 tarihinde Kars’ta Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan Cumhurbaşkanları olarak TANAP'ın temel atma töreni gerçekleştirildi. Bu tarihten üç yıl sonra ise 12 Haziran 2018’de dost ve kardeş ülkelerin de katılımıyla Eskişehir’de TANAP’ın açılış törenini yaptık. Haziran 2012’den bu yana geçen sürede TANAP projesinin hayata geçmesi için gerçekten büyük çaba sarf ettik. İçeride ve dışarıda özellikle atlattığımız onca badireye, bölgesel gerilime hatta sıcak çatışmalara varan istikrarsızlıklara rağmen TANAP’ı planlandığı şekilde ilerlettik.” 

İLK 1.5 YILDA 3.23 MİLYAR M3 DOĞALGAZ

Enerjinin İpek Yolu olarak görülen TANAP’ın belirlenen takvime, hedeflere ve taahhütlere uygun şekilde tamamlandığını ifade eden Erdoğan, “TANAP Azerbaycan'dan Avrupa’ya uzanan 3 bin 500 kilometrelik enerji koridorunun en önemli parçası. Bugün itibarıyla Azerbaycan’dan doğal gaz ülkemiz üzerinden 20 il, 67 ilçe ve 600 köyden geçerek artık Avrupa'nın kapısına, yani buraya ulaştı. TANAP'la 16 milyar metreküplük Azerbaycan doğal gazının Türkiye ve Avrupa'nın istifadesine sunulması hayalden çıkıp gerçeğe dönüşmüştür. 16 milyar metreküplük bu gaz miktarının 6 milyarını biz, 10 milyarını ise Avrupa ülkeleri kullanacak. Nitekim 18 Kasım 2019 itibarıyla TANAP üzerinden Türkiye'ye taşınan gaz miktarı 3,23 milyar metreküpe ulaştı.”

TANAP’TA KAPASİTE İKİYE KATLANACAK

İlerleyen yıllarda TANAP'ın taşıma kapasitesini önce 24 milyar metreküp ardından 31 milyar metreküpe çıkarmayı planladıklarını anlatan Erdoğan şöyle devam etti: 

“Bundan sonra asıl sorumluluk sınırın öte tarafındaki komşularımıza düşüyor. Avrupa'ya gaz sevkinin başlaması için TAP'ın bir an önce tamamlanması gerekiyor. İnşallah TAP'ın da 2020 yılı içinde tamamlanmasını bekliyoruz.” 

TANAP BARIŞÇIL VİZYONUN NİŞANESİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TANAP’ı Türkiye’nin barışçıl vizyonunun en somut nişanesi olarak nitelendirdi. Erdoğan, dünya gündeminin ticaret savaşlarıyla, terörle, sokak olaylarıyla, istikrarsızlıkla meşgul olduğu bir dönemde TANAP’ın Avrupa ile Asya’yı bir kez daha birbirine bağladığını vurguladı. Erdoğan, TANAP ile Türkiye’yi üç kıtanın enerji ve ticaret merkezine dönüştürme yolunda yeni bir adım daha attıklarını kaydetti.

7 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Yatırım tutarı yaklaşık 6.5 milyar dolara ulaşan TANAP, Yunanistan sınırında Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) üzerinden Avrupa’ya bağlandı. Avrupa tarafındaki süreçlerin tamamlanmasının ardından TAP üzerinden gaz sevkiyatına başlanacak.

BOTAŞ YÜZDE 30 PAYLA ORTAK

TANAP'ta, SOCAR ve Güney Gaz Koridoru AŞ’nin yüzde 51, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ’nin (BOTAŞ) yüzde 30, BP’nin yüzde 12 ve SOCAR Türkiye Enerji AŞ'nin de yüzde 7 hissesi bulunuyor. 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü / İPSALA - EDİRNE
 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler