1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Fatih Dönmez: Keşfedilen gaz 65 milyar dolar değerinde

Fatih Dönmez: Keşfedilen gaz 65 milyar dolar değerinde

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz’de keşfedilen gazın 65 milyar dolar değerinde olduğunu söyledi. 

Fatih Dönmez: Keşfedilen gaz 65 milyar dolar değerinde

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz’de keşfedilen gazın 65 milyar dolar değerinde olduğunu söyledi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sakarya Gaz Sahası’ndaki Tuna-1 kuyusu çevresinde keşfedilen 320 milyar metreküp kapasiteli doğalgaz rezervinin parasal değerinin 65 milyar dolar olduğunu söyledi. 

Fatih Dönmez, doğalgaz yatağının keşfedilmesiyle ilgili açıklamasında Türkiye’de gaz fiyatlarının bundan sonra ne yönde oluşacağını şimdiden tahmin etmenin zor olduğunu kaydetti ve şöyle konuştu, “Dünyada küresel ölçekte doğalgaz fiyatları petrol fiyatlarına endeksli olarak belirleniyor. Ama şöyle geriye dönük 3-5 yıllık perspektifle, gerçekleşen maliyetlere ve fiyatlara göre baktığımızda bu miktardaki gazın yaklaşık ekonomik değerinin 65 milyar dolar olacağını söyleyebiliriz”. 

KEŞFEDİLEN GAZ 2023’E YETİŞTİRİLECEK

Türkiye’nin yıllık tüketim miktarının 45-50 milyar metreküp civarında olduğunu hatırlatan Bakan Dönmez, “Bu hesapla gittiğinizde, keşfedilen doğalgazın tamamını sisteme vermiş olsak, demek ki 7-8 yıllık bir ihtiyacı karşılayacak düzeyde bir keşiftir. Ancak tabii çalışmalar da devam edecek, belki rakam daha da artacak. Biz 2023’te ilk gazı kıyıya ulaştırmaya çalışacağız Sayın Cumhurbaşkanımızın da talimatları doğrultusunda” diye konuştu. 

Keşif sahasının geliştirileceğini, ilave kuyular açılacağını kaydeden Fatih Dönmez, maliyet hesaplamalarının henüz yapılmadığını belirtti ve şunları ekledi, “Burası kıyıya 180-200 kilometre mesafede. Bu mesafeye boru hatları çekilecek. Açılacak kuyu sayısı ve maliyetler çıktıktan sonra vatandaşlarımızın faturalarına nasıl yansıyacağını da görmüş olacağız. Ama bugünden şunu rahatlıkla söyleyebiliriz, ithal ettiğimiz gaza göre daha ekonomik olacaktır”. 

İLETİM VE DAĞITIM TPAO VE BOTAŞ’LA YAPILACAK

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) son yıllarda sismik araştırma ve sondaj konularında çok önemli tecrübeler kazandığını anlatan Enerji Bakanı Fatih Dönmez, sektörde birçok işin tek başına yapılmasının mümkün olmadığını söyledi. Fatih Dönmez sözlerini şöyle sürdürdü, “Dünyada meşhur olmuş uluslararası petrol şirketleri açısından da böyledir. Onların birçoğunun bizim gibi sondaj gemisi ve sismik gemileri de yok. Ne yapıyorlar? Bu hizmetler, bu servisler aslında kiralanıyor ve hizmet alımıyla da bu işler görülebiliyor”. 

SADECE BORU HATTI ULUSLARARASI İHALEYE ÇIKARILABİLİR

“Burada tabii bir boru hattı çekimi, yani kıyıyla alakalı bir husus var, o zaten bir defa yapılacak bir iş. Onu muhtemelen ihale etmek suretiyle, belki uluslararası ölçekte bir ihale etmek suretiyle o işler yapılacak. Ama onun dışında işletme tamamen Türkiye Petrolleri üzerinden olacak. Kıyıya geldikten sonra da zaten biz hemen buradan sisteme bağlamak suretiyle artık gazı da biliyorsunuz ulusal anlamda ana iletimini BOTAŞ bizim diğer milli kuruluşumuz, BOTAŞ yapacağı için diyebiliriz ki; hemen hemen kaynaktan evinizdeki ocağa kadar yerli milli imkanlarla ve kendi personelimizle bu gazı işletip evinize kadar güvenli bir şekilde getirme imkanına sahibiz. 

81 İL DOĞALGAZ KULLANIYOR

Çok ciddi bir tecrübe ve birikimimiz de var hamdolsun. Bugün zaten 81 ilin tamamı doğal gaz kullanıyor, neredeyse 565-570 tane yerleşim birimimiz ilçe, il ve belde olarak doğal gaz kullanmaya başladı ki yaklaşık 60-65 milyon nüfustan bahsediyoruz. Bu ölçekte bu kadar hızlı doğalgaz şebekesini genişleten dünyada bir başka ülke de yok. Birçok malzemeyi de artık yerli sanayimiz üzerinden karşılar, yapar, tedarik eder hale geldik”.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler