1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Gazbir Başkanı: Doğalgaz sektörü yol haritası bekliyor

Gazbir Başkanı: Doğalgaz sektörü yol haritası bekliyor

Enerji Günlüğü - Gazbir Başkanı Yaşar Arslan, doğalgaz sektörünün en önemli beklentisinin, Türkiye'yi bu alanda bir ticaret merkezi haline getirecek...

Gazbir Başkanı: Doğalgaz sektörü yol haritası bekliyor

Enerji Günlüğü - Gazbir Başkanı Yaşar Arslan, doğalgaz sektörünün en önemli beklentisinin, Türkiye'yi bu alanda bir ticaret merkezi haline getirecek hedefe yönelik takvimin açıklanması olduğunu söyledi. 

Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği (Gazbir) Başkanı Yaşar Arslan, INGAS 2017 Kongre ve Fuarı’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin son 15 yılda doğalgaz kullanımını 17 milyar metreküpten 50 milyar metreküpe ulaştırdığını belirterek “Sürdürülebilirlik konusundaki hamleler sayesinde karbon salımını azaltma konusunda dünyanın birçok ülkesinden daha ileriyiz. Bunun temel sebebi kentlerde gazı yaygınlaştırmamız, sanayide gazı daha ekonomik hale getirmemiz. Bugün geldiğimiz noktada birçok ülkeden çok daha iyiyiz. Geçen yıl sadece konutlarımız 27.5 milyon ton karbon salımını düşürmüş durumda. Bu da 17 bin kilometrekarelik bir orman alanıdır. Yani Kayseri büyüklüğünde bir alanın orman haline çevrilmesiyle bunu başardık” dedi. 

Sektörün kesintisiz ve hızlı hizmet için sürekli çalıştığını anlatan Yaşar Arslan, “Sektör, kullandığı yeraltı ve yerüstü varlıkları konusunda ekipmanlarını en kaliteli şekilde seçmektedir” diye konuştu. Sektörün şu anda yeni ve büyük bir hamleye hazırlandığını ifade eden Yaşar Arslan, “Sayın Enerji Bakanı’nın da desteğiyle adrese dayalı nüfus kayıt sisteminin gaz şirketlerince ortak kullanılması sağlanmıştır. Usulsüz gaz kullanımının önüne geçilmesi hızla sağlanacaktır” ifadelerini kullandı. 

TESİSATÇILAR ANADOLU’YA!

Gazbir Başkanı Yaşar Arslan, özellikle Anadolu’ya doğalgazın yaygınlaşması konusunda sektörün diğer paydaşlarından destek istedi. Tesisat sektörünün bu konuda “biraz nazlı davrandığını ve geride kaldığını” gördüklerini ifade eden Arslan şöyle dedi: 

“Tesisat sektörü oralarda dükkan açmadığı takdirde, ilçelerde doğalgaza geçiş hedefine ulaşmak biraz daha gecikmeli olacaktır. Bu nedenle tesisat sektörünün Anadolu’da yayılması önemli. Bu arada, servislerin de kaliteli hale gelmesi için MYK’nın standartlarında kaliteyi yükseltmek gerekiyor.” 

GAZ ŞEBEKESİNE VERİLEN ZARARLAR

Yaşar Arslan, doğalgazda arz güvenliği dağıtımcılar için en önemli konu olduğunu vurgularken, “Dağıtım şebekelerindeki arz güvenliğinin önündeki en büyük engellerden biri, altyapı kuruluşlarının doğalgaz şebekelerine verdiği hasarlardır. Bunun önüne geçilmezse gelecekte ciddi büyük sorunlarla karşılaşacağız. Bu konunun ceza yasası kapsamına alınması için sizlerden destek bekliyoruz” diye konuştu. 

EKİPMANDA YERLİLEŞME YÜZDE 96

Yaşar Arslan, doğalgaz sektöründe gazın kendisi dışında yüksek bir yeklileşme oranı yakalandığını belirterek “Sektör, yerlileştirme konusunda yüzde 95’in üzerinde bir oranla çalışmaktadır. Sadece gazın kendisinin ithalatı söz konusudur. Bu konuyu daha da geliştireceğiz” ifadelerini kullandı. 

GAZ EPİAŞ PLATFORMUNA GELECEK 

Altyapının kalitesine çok dikkat ettiklerini yineleyen Arslan, “veri akışının çok iyi olmasını sağlamaya çalışıyoruz. EPİAŞ’ın gelecek yıl doğalgaz sektörünü de artık platformuna alacak olması bizim bu konuda yaptığımız çalışmaların başarısının bir göstergesi. Bunu daha da iyi hale geçireceğiz” dedi. 

TİCARET MERKEZİ HEDEFİNİN TAKVİMİ AÇIKLANMALI

Doğalgaz sektörünün en önemli beklentisinin, öngörülebilirlikle ilgili olduğunu da ifade eden Gazbir Başkanı Yaşar Arslan, “Sektörümüzün en önemli beklentisi, ticaret merkezi olma hedefiyle ilgili takvimin açıklanması. Ve bu konuda herkese düşen görevin hızla yerine getirilmesini önemsiyoruz. Bu konu bizi geleceğe dair çok umutlandırmıştır” sözleriyle konuşmasını tamamladı.  

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü 

 
Önceki ve Sonraki Haberler