1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Gazprom`dan Ukrayna`ya `doğalgazı keseriz` uyarısı

Gazprom`dan Ukrayna`ya `doğalgazı keseriz` uyarısı

Enerji Günlüğü - Rus enerji devi Gazprom, Ukrayna'nın daha önce ertelenen doğalgaz parasını hala ödemediğini "acilen çözüm" bulunması gerektiğini...

Gazprom`dan Ukrayna`ya `doğalgazı keseriz` uyarısı

Enerji Günlüğü - Rus enerji devi Gazprom, Ukrayna'nın daha önce ertelenen doğalgaz parasını hala ödemediğini "acilen çözüm" bulunması gerektiğini açıkladı. Açıklama, dolaylı bir "gazınızı keseriz" uyarısı olarak değerlendiriliyor. 

Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Aleksey Miller, yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın Rus doğalgazı tedariki karşılığında birikmekte olan borç bakiyesinin kendilerini derinden kaygılandırdığını belirtti. Gazprom'un Ukraynalı iş ortaklarının sözleşmelerden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmelerine yardımcı olmak konusunda son derece açık davrandığını ifade eden Miller, "Gazprom bu amaçla son dönemde yeni kolaylıklar sağladı" dedi.


TRANSİT PARALARINI PEŞİN ÖDEDİK

Ukrayna şirketi Naftogas’ın tedarik edilen doğalgazın bedelini tam ve zamanında ödeyebilmesi için transit ödemelerin peşinen yapılması uygulamasını başlattıklarını ifade eden Miller, doğalgazın Ukrayna topraklarından geçişi için öngörülen transit ücretlerinin de bu çerçevede önceden ödendiğini anlattı ve ekledi: "Halihazırda 2015 yılının Ocak ayına kadar tahakkuk edecek tüm doğalgaz transit bedellerini ödemiş bulunuyoruz."

GAZ FİYATINI 269 DOLARA İNDİRDİK

Geçtiğimiz günlerde bir başka önemli karar daha aldıklarını anlatan Aleksey Miller, "Ukrayna’nın sonbahar ve kış aylarını sorunsuz geçirebilmesi ve yeraltı depolama tesislerini gerekli miktarda doğalgazla doldurabilmesi için Ukrayna’ya doğalgaz alımlarında kayda değer oranda indirim önerdik. Beş milyar metreküp doğalgazı bin metreküpü 269 dolardan sattık. Bu da Ukrayna için 500 milyon doları aşkın bir tasarruf meblağı anlamına geliyor" dedi.

GAZ PARASI TAHSİLATINI ERTELEDİK

Gazprom'un Ukrayna'ya sağladıkları kolaylıkların bunlarla sınırlı kalmadığını ifade eden Miller, şu ifadeleri kullandı:

"Son olarak, mevcut mali mutabakat çerçevesinde, Rus doğalgazına karşılık ödemelerini ertelemesine olanak tanıyarak Ukrayna’ya mütemadiyen destek verdik. Örneğin Ağustos ayında, Ukrayna’nın 882 milyon dolarlık ödemeyi 1 Ekim tarihine dek ertelemesine izin verildi. Ancak Ekim ayı sona ermek üzere olduğu halde Ukrayna halen söz konusu ödemeyi yapmış değil."

DURUM VAHİM, MESELE ÇÖZÜME KAVUŞMALI

GAzprom Yönetim Kurulu Başkanı Aleksey Miller, ödemelere ilişkin yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde sözleşmeye göre ödemelerin peşin alınması kuralının devreye girmesi gerektiğini vurguladığı açıklamasını şöyle noktaladı:

"İçinde bulunduğumuz durum son derece vahim bir tablo çiziyor. Meselenin acilen ele alınıp çözüme kavuşturulması gerekiyor."

GAZINIZI KESERİZ UYARISI

Gazprom Başkanı Aleksey Miller'in açıklaması, bu kış Ukrayna ile Rusya arasında doğalgazla ilgili ciddi sorunlar yaşanabileceğinin işareti olarak kabul ediliyor. Rus doğalgazına bağımlılıktan kurtulma çabası içinde bulunmasına rağmen, halen kalıcı bir çözüm bulamamış durumdaki Kiev'in gaz parasını ödememesi halinde başının ağrıması kaçınılmaz görünüyor. Ancak Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik tavrının nasıl gelişeceği, Avrupa Birliği ülkelerini de yakından ilgilendiriyor. Son zamanlarda Ukrayna, Rusya'ya karşı bir yandan Avrupa Birliği ile ilişkilerini geliştirmeye çalışırken, bir yandan da Karadeniz kıyısına LNG terminali kurarak, Rus gazına bağımlılığını azaltma hedefinde...

Önceki ve Sonraki Haberler