1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Güneş santralleri nasıl sigortalanır?

Güneş santralleri nasıl sigortalanır?

Enerji Günlüğü - Fotovoltaik sistemler (güneş santralleri) kurulum yerlerine göre, tasarım ve bakım sözleşmelerine dayanılarak sigortalanabilecek.Türkiye'de...

Güneş santralleri nasıl sigortalanır?

Enerji Günlüğü - Fotovoltaik sistemler (güneş santralleri) kurulum yerlerine göre, tasarım ve bakım sözleşmelerine dayanılarak sigortalanabilecek.

Türkiye'de son zamanlarda büyüklü küçüklü binlerce girişimcinin ilgi gösterdiği güneşe dayalı elektrik santrallerinin (GES) sigortalanmasıyla ilgili gelişmeler de yaşanıyor.

Çataklı Enerji Kurucu Ortağı Murat Çataklı, kurulum yerine göre tasarım ve bakım sözleşmeleri açısından belirli şartlara uyan fotovoltaik (PV) sistemlerin sigortalanabileceğini söyledi.

GES'lerde sigorta kapsamına giren hasarlara iki örnek veren Murat Çataklı, bunlardan birinin dış etkenlerden (dolu, hırsızlık, sel, yangın vb) nedenlerden kaynaklanan hasarlar olduğunu belirtti. Çataklı, dolu yağışı nedeniyle hasar gören sistemlerde kırılan/bozulan sistem bileşenlerinin sigorta kapsamında yenilenebildiğini, eskilerin sökülüp yerine yenilerinin takılmasıyla ilgili işçilik giderlerinin ve 12 aya kadar sistem gelir kayıbının yüzde 100'ünün karşılanabildiğini kaydetti.

Zararların tazminine bir diğer örnek olarak genel sistem gelir kayıplarını veren Murat Çataklı, "Örneğin, vaat edilen 1 Mwp sistem geliri 150 bin Euro olduğu halde sistem sadece 100 bin Euro gelir elde ettiyse, arada 50 bin Euro'luk bir kayıp var demektir. Sigorta poliçesi, vaat edilen 150 bin Euro'luk gelirin yüzde 10'undan, yani 15 bin Euro'sundan muaf. Kayıp 50 bin liradan bu 15 bin Euro'yu çıkardıktan sonra kalan 35 bin TL'yi sigorta şirketi poliçe lehdarına ödüyor" dedi.

Murat Çataklı, konuyla ilgili ayrıntılı bilgi edinme isteyenlerin, GES'lerin sigortalanması konusunda düzenledikleri seminere katılabileceklerini vurguladı.

Önceki ve Sonraki Haberler