1. YAZARLAR

  2. Hasan YİĞİT

  3. Güneşe atılan yeni taş: LVD ve EMC
Hasan YİĞİT

Hasan YİĞİT

Yazarın Tüm Yazıları >

Güneşe atılan yeni taş: LVD ve EMC

Türkiye`de güneş enerjisi sektörünün gelişiminin önüne her gün yeni bir taş döşenmesine adeta alıştık. İşte bunlara bir yenisi daha eklendi.

Bu sefer ki "taş"ın adı LVD / EMC. Ve taşın çıktığı yer, 12 Şubat 2015 tarihinden geçerli yeni bir Tebliğ. [(Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Genelgesi - (MGMB-UMGGB-2014/2) (2014/9 sayılı Ürün Güvenliği ve Denetimi Tebliği Uygulamalar hk.)]

Genelgedeki tabloda, 8541.40.90.00.11 GTİP nolu ve 358`nci sırada yer alan [Güneş pili (solar) (bir modül halinde birleştirilmiş veya panolarda düzenlenmiş olsun olmasın)] ifadesi yer alıyor. Tablonun "istenen belgeler" hanesinde de LVD / EMC yazılı...

Peki nedir bu LVD ve EMC?

LVD Belgesi`nden başlayalım. Bu belge, Alçak Gerilim Yönetmeliği ile ilgili. Bu Yönetmelik; alternatif akım için 50 volt - 1000 volt arasında, doğru akım için 75 volt – 1500 volt arasında değişen anma gerilimlerinde kullanılmak üzere tasarlanan elektrikli teçhizatı kapsar.

Ve EMC Testleri / Raporu...
EMC`nin açılımı Electromagnetic Compatibility. Türkçesi ile Elektro Manyetik Uyumluluk...

Uluslararası EMC standartları iki amaç için geliştirilmiştir. Öncelikle, bir cihazdan kaynaklanan elektromanyetik yayılımı düzenlerler, sonra da bu cihazın elektromanyetik etkileşime bağışıklığını güvence altına alırlar.

Ancak LVD Belgesi Güneş Pili için gereksiz. Çünkü güneş panelleri en fazla 30 Volt Doğru akım ile çalışır. Bu da EMC`deki alt sınır olan 75 Volt`un çok altında.
Lisansız Elektrik Üretim Yönetmenliği`nde 999 kWe’ye kadar ÇED gerekmediği yazıldığı halde dağıtım şirketlerin ÇED gereksizdir yazısı istemesi gibi, bu da devletin güneş enerjisi sektörünün önüne koyduğu yeni bir engel midir?

Ya EMC Testleri/Raporu? Hiç anlayamadığım nokta da güneş pili ya da güneş paneli elektromanyetik yayılımda bulunmaz. Ayrıca bu test cihazlara uygulanır. Genelgede yazılı gibi güneş pili ne zaman dan beri bir cihazdır.

Benim Mühendislik mantığım bir cihazı elektrik ile veya bir başka mekanik sistemle çalışan bir obje olarak tanımlar. Güneş pilinin ne zamandan beri bu kategoriye girdiğini sormak durumundayım.

Acaba bu genelgeyi hazırlarken güneş pilini başka bir nesne ile mi karıştırdılar.

Yurtdışından bir üretici, bunlarla ilgili TÜV’e yazı yazmış. TÜV`den gelen yazının Almanca orijinalini burada sizlerle aynen paylaşıyorum.

"PV-Module fallen unter die Niederspannungsrichtlinie (LVD) und die der Richtlinie hinterlegte Norm ist die EN 61730.

Da Standardmodule keine aktiven elektrische/elektronische Komponenten enthalten fallen sie nicht unter die EMC-Richtlinie."

Ve tercümesi:

Fotovoltaik Modülleri alçak gerilim normu altına girmektedir (LVD) ve EN 61730 standart altında belirlenmiştir. Foltovoltaik Modüller hiçbir aktif elektrik / elektronik bileşen barındırmadığı için EMC kapsamı dışındadır."

Şimdi ben de sektördeki pek çok kişi gibi soruyorum: Genelgede 8541.40.90.00.11 GTİP nolu bu gereksiz maddeyi koymak kimin aklına geldi?

Bu gereksiz belgelerden dolayı çoğu yurtdışından gelen paneller gümrükte bekliyor. Bu durum, güneş enerjisi sektörüne zararv verirken Türkiye`nin yenilenebilir enerjideki imajını da negatif yönde etkilemektedir.

Devlet kurumlarının bundan böyle, güneş enerjisiyle ilgili yönetmenlik/genelge vs. gibi belgeler hazırlarken 2-3 sefer düşünmelerini rica ediyorum.

Ve, devlet kurumlarından Türkiye`yi güneş enerji ülkesi yapmaya çalışanların yoluna başka taşlar koymamalarını arzu ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar