1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Güney Kıbrıs’tan Afrodit’in geliştirilme planına red

Güney Kıbrıs’tan Afrodit’in geliştirilme planına red

Güney Kıbrıs sularındaki Afrodit gaz sahasının geliştirilmesi için saha ortakları tarafından sunulan plan, hükümet tarafından reddedildi. 

Güney Kıbrıs’tan Afrodit’in geliştirilme planına red

Enerji Günlüğü - Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), karasularında Chevron, Shell ve NewMed ortaklığı tarafından işletilen Afrodit gaz sahasının geliştirme planını reddetti.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde bulunan ve tahmini 124 milyar metreküp gaz rezervine sahip “Afrodit” gaz sahasını işleten ABDli enerji şirketi Chevron yönetimindeki konsorsiyumun sunduğu güncellenmiş gelişim planını reddettiğini açıkladı.

30 GÜNLÜK MÜZAKERE SÜRECİ BAŞLADI

Bloomberg News’e konuşan Güney Kıbrıs Enerji Bakanı Giorgos Papanastasiou, 30 gün içerisinde bir anlaşmaya varmak için görüşme sürecine girdiklerini ifade etti. Yeni müzakere süreci ise Cuma günü başladı. 

Chevron'a göre güncellenen planın geliştirme maliyetlerini düşürmesi ve üretim başlangıcını öne alması bekleniyor.

SAHANIN MISIR’A BAĞLANMASI PLANLANIYOR

Chevron ve Shell sahada %35’er ve NewMed %30 hisseye sahip. İsrailli enerji şirketi NewMed Energy yaptığı açıklamada, Afrodit gaz rezervinin deniz altından bir boru hattı ile Mısır'daki LNG tesisine bağlanmasını planladıklarını açıklamıştı. Afrodit sahasının geliştirilmesi için yaptıkları bu planı ortakları Chevron ve Shell ile birlikte Güney Kıbrıs hükümetinin onayına sunduklarını belirtmişti.  

2011 yılında keşfedilen Afrodit doğal gaz sahasının şu ana kadar 3 gelişim planı bulunuyor. Kıbrıs'ta Limasol'un yaklaşık 170 kilometre güneyinde ve İsrail'in Leviathan gaz rezervuarının 30 kilometre kuzeybatısında yer alan sahanın toplam geliştirme maliyetinin 3,6 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler