1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Güney Kıbrıs ve İsrail Afrodit sahası anlaşmazlığını çözdü

Güney Kıbrıs ve İsrail Afrodit sahası anlaşmazlığını çözdü

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve İsrail, Afrodit Doğal Gaz Sahası’nda 9 yıldır süren deniz yetki alanı anlaşmazlığını giderdi.

Güney Kıbrıs ve İsrail Afrodit sahası anlaşmazlığını çözdü

Enerji Günlüğü - Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve İsrail, Afrodit Doğal Gaz Sahası’nda 9 yıldır süren deniz yetki alanı anlaşmazlığını çözdü.

Güney Kıbrıs Enerji Bakanı Natasa Pilides, İsrail ile Doğu Akdeniz’de deniz sınırlarını aşan gaz rezervleri konusunda bir anlaşmaya vardıklarını açıkladı. Pilides, İsrailli mevkidaşı Yuval Steinitz ile 9 yıldır süregelen sorunu çözmek için bir çerçeve üzerinde anlaştıklarını ve projede yer alan şirketlere gerekli bilgilendirmenin yapılacağını kaydetti. Rum bakan, anlaşma çerçevesinin şu anda hazırlanmakta olduğunu ve ortak bir mektupla açıklanacağını da sözlerine ekledi.

Güney Kıbrıs sularındaki Afrodit gaz sahasının küçük bir kısmı İsrail'in deniz yetki alanı sınırlarında kaldığı için çalışmalar geciktirilmişti. 

Yaklaşık 100 milyar m3’lük üretilebilir rezerve sahip  olduğu tahmin edilen saha 2011 yılında keşfedildi. Güney Kıbrıs, 2019 yılında Amerikan Noble Energy, Shell ve Delek Drilling ile Afrodit sahasının işletilmesi için 25 yıllık bir sözleşme imzalamıştı. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler