1. YAZARLAR

  2. Hasan YİĞİT

  3. Hadi gari Burdur göster güneşini!
Hasan YİĞİT

Hasan YİĞİT

Yazarın Tüm Yazıları >

Hadi gari Burdur göster güneşini!

Burdur şimdiye kadar özellikle yurt dışında yaşayan Türkler tarafından dövizli askerlikla tanınmıştı.

Avrupa başta olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerindeki genç Türk erkeklerinin çoğu hayatında en az bir sefer Burdur’a gelliyordu.

Dövizli askerlerin vatani görevlerini tamamlamak üzere kısa süreliğine de olsa silah altına alınması uygulaması sona erdikten sonra Burdur ciddi bir gelir kapısından mahrum kalmıştı.

Bu yüzden Burdur bir süredir kendisine yeni gelir kapısı olarak özellikle mermer sektörünü seçmek zorunda kalmıştı. Şimdilerde Burdur yeni bir can simidine daha kavuştu: Solar sektörü...

Burdur, Türkiye`de güneş enerji santralleri için en uygun bölgelerden biri. Bu yüzden gerek yurtiçinden ve gerekse yurtdışından solar yatırımcılarının öncelik verdiği bölgeler arasında yer alıyor.

Solar sektörüne yönelik naçizane birikimiyle bu alanda kalem oynatan bir Burdurlu olarak, Burdur`daki güneş enerji santralleriyle ilgili ilk yazımı kaleme almak beni de heyecanlandırıyor doğrusu...

Burdur`a gelen solar yatırımcılarından biri de Güney Koreli Modül ve Hücre Üreticisi Hanwha QCELLS ve Türk yatırımcı ortağı Zen Enerji AŞ.

Bu yatırımcı grubu, CLK Akdeniz EDAŞ bölgesinin en büyük GES`ini Burdur’un Yeşilova ilçesindeki Yarışlı Köy Mevkii`nde hayata geçirdi. Bu tesis, geçtiğimiz hafta TEDAŞ mühendisleri tarafından kabulü yapılarak şebekeye elektrik vermeye başladı.

128.600 metrekare arazi üzerinde gerçekleşen proje 8,3 MWp kurulu güce sahip. Hanwha QCELLS İş Geliştirme Müdürü Yaşar Esen "Burdur güneş enerjisi yatırımları için en uygun yerlerden biri. Bu tesis bizim Burdur`daki ilk projemiz. Bu mevkide ikinci aşamada 10 MW`lik bir tesisi daha hayata geçirip toplam 18.3 MWp büyüklüğe ulaşmak istiyoruz" dedi.

8,3 MWp büyüklüğündeki GES`te komple 31.878 adet 260 Wp’lik Hanwha QCELLS modülleriHADBANK Alt Konstrüksiyonları ve 8 Adet LTI Merkezi İnvetör kullanıldı. Projenin AG/OG işlemleri saha da SEGA Solar tarafından gerçekleştirildi.

Yaşar Esen, devreye alınan 8.4 MW`lik tesiste yılda 13.467 MWh elektrik üretmeyi hedeflediklerini açıkladı. Esen "Bu miktar 2.700 hanenin elektriğinin karşılanabileceği anlamına geliyor. Ayrıca bu proje ile 6.200 ton karbondioksit salımı salımı engellenmiş oluyor. Bu da 18.600 civarındaki ağacın korunmasına denk" dedi.

Burdur`daki bu GES için Yapı Kredi tarafından 12 yıl vadeli ve 20,15 milyon dolarlık finansman sağlanmış. Proje, devlettin kWh başına ödediği 13,3 dolar/cent ile kendi kendini ödeyecek.

Bu yatırımın Burdur`daki yeni GES yatırımlarının önünü açmasını diliyorum.

Hadi gari Burdur, göster enerjini!

...

Önceki ve Sonraki Yazılar