1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Havrami: 1 milyon varil hedefine ulaşacağız

Havrami: 1 milyon varil hedefine ulaşacağız

Enerji Günlüğü- Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Havrami, yapılacak petrol boru hattı inşaatının 1.5 yıl süreceğini...

Havrami: 1 milyon varil hedefine ulaşacağız

Enerji Günlüğü- Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Havrami, yapılacak petrol boru hattı inşaatının 1.5 yıl süreceğini belirterek, çalışmalar bittiğinde, ''Bir milyon varile doğru'' hedeflerine ulaşacaklarını söyledi.

PETROL, TÜRKİYE’DE MERSİN’E İHRAÇ EDİLİP TÜM DÜNYA PAZARINA SUNULACAK

Kürdistan–Irak Petrol ve Doğalgaz Konferansı’nda konuşan Havrami, şu anda Kürdistan’daki en önemli konunun petrolün paylaşılması olduğunu belirterek, ''Kürdistan rafinelerden çıkarılan petrol, hükümetimiz tarafından Türkiye’de Mersin’e ihraç edilip tüm dünya pazarına sunulacaktır'' dedi.

Petrolün sevkiyatın konusunda bazı sorunların kaldığını, bunları aşmak için de uğraştıklarını kaydeden Havrami, “Ödeme şekli tamamen IKBY’ye bağlı olacaktır. Bu bizim için yeni bir durum değil. Çünkü yıllardır İran’a aynı şekilde satış yapmaktayız. Tankerlerle herhangi bir taşıma işlemi yapılmayacaktır. Bundan sonra taşınma tamamen boru hatlarıyla yapılacaktır. Bunu da çevre kirliliğini en aza indirmek için yapacağız'' diye konuştu.

SEVKİYAT UZMAN VE GÖZETMENLERİN KONTROLÜNDE OLACAK

Türkiye üzerinden yapılacak petrol satışı konusunda karşılaştıkları en büyük problemin perde arkasından sanki bir şeylerin çevrildiğinden hareketle gündeme getirilen komplo teorileri olduğunu belirten Havrami, “Sevkiyat, Irak uzmanları ve bağımsız gözetmenlerin kontrolünde olacaktır. Burada kimseden hiç bir şeyi gizlemiyoruz” dedi.

“GELİR ADİL DAĞITILACAK”

Petrolden elde edilecek gelirlerin nasıl dağılacağı konusuna da temas eden Aşti Havrami, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gelirlerin bir kısmı bilindiği üzere taşıma işi yapan şirketlere ve elbette petrol çıkaran kurumlara gidecektir. Daha sonra net gelir adil bir şekilde taraflara pay edilecektir. Eğer her şey planladığımız gibi giderse ihracat kapasitemizi artıracağız. Nereden başladığımız ve şu anda nerede olduğumuzu size belirtmek istiyorum. Çocuklarımız bizden iyi bir gelecek bekliyor. Bugünkü tablo 3 yıl önce bizim rüyamızdı. Celal Talabani ve Mesut Barzani’in katılımı ile ilk petrol ihracatımızı Irak’ın petrol boru hatları ile yapmıştık. Bugün ise kendi petrolümüzü kendi inşa ettiğimiz boru hattımızla ihraç edeceğiz.”

Önceki ve Sonraki Haberler