1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. IEEFA: Net sıfır hedefi için karbon yakalama teknolojilerine güvenilmemeli

IEEFA: Net sıfır hedefi için karbon yakalama teknolojilerine güvenilmemeli

IEEFA, gaz sektöründe yakalanan tüm karbonun yaklaşık %80-90’ının petrol geri kazanımı için kullanıldığı ve bunun da daha fazla CO2 emisyonuna yol açtığını açıkladı. 

IEEFA: Net sıfır hedefi için karbon yakalama teknolojilerine güvenilmemeli

Enerji Günlüğü - IEEFA, hükümetlerin net sıfır hedeflerine ulaşmak için karbon yakalama teknolojilerine güvenmemeleri gerektiği konusunda uyarıda bulundu. 

Energy Economics and Financial Analysis, IEEFA (Enerji Ekonomisi ve Mali Analiz Enstitüsü) hükümetlerin net sıfır hedeflerine ulaşmak için karbon yakalama teknolojilerine güvenmemeleri gerektiği konusunda uyarıda bulunan yeni bir rapor yayınladı. ‘Karbon Yakalama Meselesi – Öğrenilen Dersler’ adlı rapor, doğal gaz, sanayi ve enerji sektörlerindeki önde gelen 13 büyük ölçekli karbon yakalama ve depolama (CCS)/karbon yakalama, kullanma ve depolama (CCUS) projesini tarihçeleri, ekonomileri ve performansları açısından analiz ediyor. Bu projeler, dünya çapındaki toplam mevcut operasyonel kapasitenin yaklaşık %55'ini oluşturuyor. Rapor, CCS projesinin gelişmiş petrol geri kazanımını desteklememesi gerektiğine dikkat çekiyor.

“GAZ SEKTÖRÜNDE YAKALANAN KARBON PETROL ENDÜSTRİSİNE HİZMET VERİYOR”

Raporun yazarı Bruce Robertson, on üç projeden yedisinin düşük performans gösterdiğini, ikisinin başarısız olduğunu ve birinin güvensiz olduğunu söylüyor. Robertson, ““Raporumuzun gösterdiği gibi, CCS onlarca yıldır var ve çoğunlukla gelişmiş petrol geri kazanımı (EOR) sayesinde petrol endüstrisine hizmet veriyor. Gaz sektöründe yakalanan tüm karbonun yaklaşık %80-90'ı EOR için kullanılıyor ve bu da daha fazla CO2 emisyonuna yol açıyor” ifadesini kullandı. 

 Raporda öne çıkan bulgular şu şekilde:

- Başarısız olan ve düşük performans gösteren projelerin sayısı başarılı olanlardan çok daha fazla.

- Başarılı CCUS projeleri, esas olarak fosil yakıt endüstrisine hizmet eden ve daha fazla emisyona yol açan doğal gaz işleme sektöründe yer alıyor.

- Yakalanan karbon, çoğunlukla gelişmiş petrol geri kazanımı için kullanılıyor; petrol basıncını artırmak ve daha fazla yer altından petrol çıkarmaya izin vermek için karbon dioksit yeraltına pompalanıyor. Bu süreç petrol üretiminin arttırılmasına neden oluyor ve daha fazla emisyon üretiyor.

- Fosil yakıtlı enerji santrallerinin ömrünü uzatmak için karbon yakalamayı kullanmak önemli bir finansal ve teknik risk barındırıyor: Gorgon ve Great Plains gibi mevcut projelerin düşük performans göstermesi bunu doğruluyor.

Önceki ve Sonraki Haberler