1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Ilısu Barajı ve HES hizmete açıldı

Ilısu Barajı ve HES hizmete açıldı

1200 MW kurulu gücüyle 4. büyük hidroelektrik santrali olan ve ekonomiye yılda 3 milyar lira katkı sağlaması beklenen Ilısu Barajı ve HES hizmete açıldı.

Ilısu Barajı ve HES hizmete açıldı

Enerji Günlüğü - 1200 MW kurulu gücüyle 4. büyük hidroelektrik santrali olan ve ekonomiye yılda 3 milyar lira katkı sağlaması beklenen Ilısu Barajı ve HES hizmete açıldı.

Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) 6 Kasım 2021 tarihinde düzenlenen bir törenle hizmete açıldı. Su depolama kapasitesi yaklaşık 11 milyar metreküpü bulan Ilısu, 1200 megavatlık kurulu gücüyle 4. büyük hidroelektrik santral konumunda.

Enerji üretimiyle ekonomiye yılda 3 milyar lira katkı sağlayacak olan Ilısu Barajı ve HES’in ilk türbini, 19 Mayıs 2020 tarihinde devreye alınmış, aynı yıl içinde diğer 5 türbinin de devreye girmesiyle tesis, tam kapasite enerji üretimine başlamıştı. Santral şu ana kadar 3,7 milyar kilovatsaatlik elektrik enerjisi üreterek ülke ekonomisine 2,6 milyar lira katkı sağladı.   

BARAJ İNŞAATI 2020 YILINDA TAMAMLANDI

Sınıfında dünyanın en uzun ve büyük gövdesine sahip barajı olan Ilısu Projesi baraj inşaatı, yeniden yerleşim, tarihi ve kültürel varlıkların korunması ve diğer çalışmalar ile birlikte yaklaşık 20 milyar liraya mal oldu. Dicle Nehri üzerinde, enerji üretimi amacıyla yapımı tamamlanan Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES), kurulu güç bakımından Atatürk, Karakaya ve Keban barajlarından sonra Türkiye’nin 4.üncü büyük hidroelektrik santrali konumunda. Temelden 135 metre yüksekliğe, 24 milyon metreküp dolgu hacmine ve 2 bin 327 metre gövde uzunluğuna sahip olan baraj, “önyüzü beton kaplı kaya dolgu baraj” tipinde, dolgu hacmi ve gövde uzunluğu bakımından dünyada birinci sırada yer alıyor. Ilısu, 10,6 milyar metreküplük depolama kapasitesi ile Atatürk ve Keban barajlarından sonra Türkiye’nin 3.üncü büyük depolama hacmine sahip barajı konumunda bulunuyor.

“GEÇMİŞTE PETROL İÇİN VERİLEN MÜCADELE GÜNÜMÜZDE SU İÇİN VERİLECEK”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açılış töreninde yaptığı konuşmada, Dünyanın ve Türkiye'nin giderek artan kuraklık tehdidiyle karşı karşıya bulunduğu dönemde böyle bir eseri hizmete açmanın çok daha önemli ve anlamlı olduğuna inandığını söyledi. “Geçmişte petrol için verilen mücadelenin bir benzerinin, önümüzdeki dönemde su kaynakları ve gıda üretimi için yaşanacağı anlaşılıyor” diyen Erdoğan, enerjide de yerli ve temiz enerji kaynaklarını değerlendirmek için 605 hidroelektrik santralini hizmete aldıklarını kaydetti.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler