1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Ilısu HES’in ikinci ünitesi elektrik üretmeye başladı

Ilısu HES’in ikinci ünitesi elektrik üretmeye başladı

DSİ tarafından GAP Projesi kapsamında Mardin ve Şırnak il sınırlarında Dicle Nehri üzerinde kurulan 1200 MW’lık Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES’in 2. ünitesinde elektrik üretimine başlandı.

Ilısu HES’in ikinci ünitesi elektrik üretmeye başladı

Enerji Günlüğü - DSİ tarafından GAP Projesi kapsamında Mardin ve Şırnak il sınırlarında Dicle Nehri üzerinde kurulan 1200 MW’lık Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES’in 2. ünitesinde elektrik üretimine başlandı.

Tarım ve Ormancılık Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) projesi kapsamında inşa edilen ve başta Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak illeri olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin tamamının kalkınmasına katkı sağlayacak olan Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu ve HES’in 2. ünitesinde de elektrik üretimine başlandığını açıkladı. 3. ve 4. ünitelerin test çalışmaları ise devam ediyor. 3. ünitenin Temmuz ayının ilk yarısında devreye alınması planlanıyor.

EKONOMİYE YILLIK 412 MİLYON DOLAR KATKI SAĞLANACAK

1.200 MW kurulu gücü ve yılda üreteceği yaklaşık 4 milyar 120 milyon kWh enerji ile kurulu güç bakımından Atatürk, Karakaya ve Keban Barajlarından sonra ülkemizin dördüncü büyük barajı konumunda olan Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı'nın tüm ünitelerinin devreye girmesiyle sadece enerji üretiminden ekonomiye yıllık 412 milyon dolar katkı sağlanacak. Bu üretim rakamıyla 6 milyon nüfuslu bir şehrin yıllık enerji ihtiyacı karşılanabilecek.

Türkiye'nin en büyük elektrik üretimi projelerinden biri olan Ilısu Barajı'nın ilk elektrik üretim ünitesi 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın video konferans yöntemiyle iştirak ettiği, Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli'nin ise bizzat barajdan katılım sağladığı törenle hizmete alınmıştı.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler