1. HABERLER

  2. PETROL

  3. İran 8 tane daha petrol rafinerisi kurmayı planlıyor

İran 8 tane daha petrol rafinerisi kurmayı planlıyor

İran Petrol Bakanlığı’nın özel sektörle iş birliği yaparak 8 yeni petrol rafinerisi inşa edeceği bildirildi.

İran 8 tane daha petrol rafinerisi kurmayı planlıyor

Enerji Günlüğü - İran Petrol Bakanlığı, özel sektörle iş birliği içinde 8 yeni petrol rafinerisi kurmayı planlıyor. Böylece petrol ve gaz sektörünün alt sektöründeki üretimi iki katına çıkarmayı hedefliyorlar.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin başkanlık ettiği, Hükümet Ekonomik Koordinasyon Merkezi'nde yapılan toplantıda, Petrol Bakanlığı'nın ülkenin güney kıyılarında söz konusu petro-rafinerilerin geliştirilmesine yönelik planı önerildi. Ulusal Kalkınma Fonu'nun (NDF) yasal kapasitelerini kullanarak bu projelerin finansmanına katılması kararlaştırıldı.

Toplantıda bakanlığın, ülkenin ham petrol üretim kapasitesinin arttırılmasına yönelik programı da görüşüldü. Hükümetin, bu konuda Ulusal İran Petrol Şirketi'ne (NIOC) yeterli mali kaynak sağlanması hususunda yardımcı olmasına karar verildi.

“PROGRAMIN AMACI MEVCUT SAHALARIN GERİ KAZANIMINI ARTIRMAK”

Önümüzdeki yıllarda İran'ın küresel petrol piyasasındaki konumunun iyileştirilmesini hedefleyen bu programın amacı, ülkenin petrol çıkarma ekipmanlarını modernize ederken ülkenin mevcut sahalarını geri kazanım faktörünü arttırmak olduğu kaydedildi.

PETROL RAFİNERİSİ İNŞASI İÇİN 17,8 MİLYAR DOLARLIK MUTABAKAT ZAPTI

Ayrıca Ağustos ayında İran İstişare Konseyi, Petrol Bakanlığı'nı Yedinci Beş Yıllık Ulusal Kalkınma Planı'nda (2021-2026) ülkenin petrol rafinerisi kapasitesinin günlük en az 3 milyon varile (bpd) çıkarılması için gerekli tedbirleri almakla görevlendirdi.

Aynı ayın başlarında, İran'ın önde gelen bankaları, İran'ın güneyinde büyük ölçekli bir rafineri ve bir petrol rafinerisi inşası için 17.8 milyar dolar sağlamak üzere yerli şirketlerle mutabakat zaptı (MOU) imzalamıştı.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler