1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. İstanbul 3. Havalimanı için ‘enerji merkezi kurulacak

İstanbul 3. Havalimanı için ‘enerji merkezi kurulacak

Enerji Günlüğü - İstanbul’da yapımı devam eden 3. Havalimanı ve çevresindeki tüm yapıların ihtiyacını karşılamak üzere Enerji Merkezi kurulacak.İstanbul...

İstanbul 3. Havalimanı için ‘enerji merkezi kurulacak

Enerji Günlüğü - İstanbul’da yapımı devam eden 3. Havalimanı ve çevresindeki tüm yapıların ihtiyacını karşılamak üzere Enerji Merkezi kurulacak.

İstanbul Grand Airport’tan (İGA), İstanbul’da yapımı devam eden 3. Havalimanı ve çevresindeki tüm yapıların ihtiyacını karşılamak üzere kurulumuna başlanılan Enerji Merkezi’nden, ana terminal binasına Haziran ayında elektrik verileceğini açıkladı.

Açıklamaya göre, merkez, Sakarya, Samsun, gibi orta büyüklükteki bir şehrin ihtiyacını karşılayabilecek özelliğe sahip olacak. Proje için Balıkesir’de özel olarak üretilen ve tamamen yerli cihazlarla donatılan enerji merkezi, TEİAŞ ve TEDAŞ’ın şehirlerde kullandıkları ikmal hatlarıyla eşdeğer altyapıyı sunacak. 

İlk etapta özel sektörün yüklendiği bir projede ilk kez kullanılan 3 adet enerji ikmal sistemi devreye alınacak. Havalimanının tüm fazları tamamlandığında ise toplamda 4 adet enerji ikmal sistemi ve yedek sistemler kurulmuş olacak.

HAVAALANININ YILLIK ENERJİ İHTİYACI 250 MW

İGA Havalimanları İnşaatı Üst Yöneticisi Yusuf Akçayoğlu açıklamasında, ana terminal binasına haziran ayında kalıcı enerji vermeyi planladıklarını kaydederek, Enerji Merkezi’nin tamamlanması ile ana terminal binasına Haziran ayında kalıcı enerji vermeyi planlıyoruz. Trafolar, her biri 135 ton ağırlığında 3 Adet 154/34,5 KV 100/120 MVA toplam 360 MVA kurulu güce sahip olacak. Kurulan donanım, TEİAŞ üzerinden ulusal şebekeye bağlı olarak hizmet verecek. İstanbul Yeni Havalimanı’nın yıllık 250 megavatlık bir enerji ihtiyacı bulunuyor. Bu da yaklaşık 60 bin konutun ya da 2 MVA Kurulu güce sahip 180 tane fabrikanın enerji ihtiyacını karşılamaktadır. Bu bakımdan Enerji Merkezimizin kapasitesi, pek çok şehrin ihtiyacını karşılayabilecek bir altyapı sunuyor.” dedi.

Tüm fazları tamamlandığında, yıllık 200 milyon yolcuya çıkarılabilir kapasitesi ile 350’den fazla destinasyona uçuş hizmeti verecek olan havalimanımızın tüm ihtiyacını karşılayabilecek bir sistem kurduklarını belirten Akçayoğlu, bu bağlamda enerji merkezinin çok önemli olduğunu ve İstanbul’a yakışır bir havalim anı için son teknolojiye odaklandıklarını söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler