1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. İstanbul Büyükşehir Belediyesi 250 bin karbon kredisi daha sattı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi 250 bin karbon kredisi daha sattı

Son 4 ayda toplam 5 karbon kredisi satışı yapan İBB iştiraklerinden İSTAÇ, son olarak Amerikalı şirkete 250 bin karbon kredisi satarak 190 bin dolar gelir elde etti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi 250 bin karbon kredisi daha sattı

Enerji Günlüğü - Son 4 ayda toplam 5 karbon kredisi satışı yapan İBB iştiraklerinden İSTAÇ, son olarak Amerikalı şirkete 250 bin karbon kredisi satarak 190 bin dolar gelir elde etti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), yaptığı çevre yatırımlarından elde ettiği karbon kredilerini satarak, gelir elde etmeyi sürdürüyor. Böylece bir yandan İstanbul’un doğasını korurken diğer yandan da yeni yatırımlar için kaynak yaratıyor. İBB iştiraklerinden İSTAÇ, son 4 ayda toplam 5 karbon kredisi satışı yaptı. En son bir Amerikalı şirkete 250 bin karbon kredisi satarak 190 bin dolar gelir elde etti. 

SATIŞLARDAN 20,5 MİLYON TL DAHA GELİR AMAÇLANIYOR

Alanında uluslararası piyasanın önde gelen kuruluşu Gold Standard denetiminde karbon kredisi kazanan İSTAÇ, ilk defa Mart ayında Avrupa Borsaları ile iletişime geçti. Kısa zaman içinde bir İngiliz firmasına ilk satışını gerçekleştirerek, 5 bin 800 dolar gelir elde etti. Bu satışla birlikte kendini dünyaya tanıtan firmaya, yeni teklifler gelmekte gecikmedi. Firma, dört ay içinde toplam 320 bin ton karbon kredisi satarak 234 bin dolar (1,6 milyon TL) kazanç sağladı. İSTAÇ’ın amacı, elindeki 6 milyon karbon kredisini de satarak, İstanbul’da çevre yatırımları harcanacak 3 milyon doları (20,5 milyon TL) daha kasasına koymak.

KARBON KREDİSİ PİYASASI

Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında 2005’te yürürlüğe giren Kyoto Protokolü,  iklim değişikliğine neden olan sera gazı salımını azaltmayı hedefliyor. Anlaşma, taraf ülkelere, karbon salımı kotası tanıyor. Karbon salımını azaltmak için Kyoto Protokolü mekanizmalardan biri de “Emisyon Ticareti” mekanizması. Herhangi bir ülke ya da üretici kendi kotasını aşarsa, daha az karbon salımı yapan ülke ya da üreticiden karbon kotası satın alabiliyor. Karbon piyasasının bu yıl ki değerinin yaklaşık 3,1 trilyona ulaşması bekleniyor.

YILDA 1 MİLYON 250 BİN AĞACINKİNE EŞDEĞER BİR AZALTIM

Yapılan her bir ton azaltım için bir karbon kredisi kazanıldığını ifade eden İSTAÇ Genel Müdürü Mustafa Canlı, konuyla ilgili şöyle konuştu:

“Biz, atık depolama alanlarında oluşan çöp gazının içindeki metanı yakarak karbondioksite çeviriyoruz. Böylelikle hem elektrik üreterek fosil yakıtlarla yapılacak üretimin önüne geçiyor, hem de metanı karbondioksite çevirerek 27 kat sera gazı azaltımı sağlıyoruz. Yıllık olarak gelen atık miktarına, yağış rejimine, hava sıcaklığına, çöpün sıkıştırılma oranına bağlı olarak ortalama 1,2 - 1,5 milyon ton azaltım gerçekleştiriyoruz. Ortalama olarak bir ağaç ömrü boyunca 0,4 ile 2 ton arasında karbondioksit tutar. Biz, yılda 1,5 milyon ton ile 1 milyon 250 bin ağacınkine eşdeğer bir azaltım yapıyoruz.”

KARBON KREDİSİ SATIŞININ ÜÇ YARARI VAR

“Aslında 2010 yılından bu yana karbon kredisi elde ediyoruz. Ancak pazarlama aşamasına Başkanımız Ekrem İmamoğlu döneminde geçtik. Karbon kredisi satışının üç yararı var. Birincisi, kredi satın alan firma ve organizasyon çevreye olan duyarlılığını gösteriyor. İkincisi, insanlarda başta küresel ısınma olmak üzere çevre sorunlarına karşı bir farkındalık oluşmasına katkı sağlanıyor. Son olarak da gelir elde edilen böyle bir piyasanın varlığı birçok firmayı, çevreye duyarlı üretime özendirerek, sera gazı emisyonu azaltımı sağlıyor.”

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler