1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Japonya’da 2011’den beri en büyük enerji krizi

Japonya’da 2011’den beri en büyük enerji krizi

Japonya 2011 Fukushima nükleer felaketinden bu yana en kötü enerji krizini yaşıyor. Yurt içi toptan elektrik fiyatları rekor seviyeye yükseldi. 

Japonya’da 2011’den beri en büyük enerji krizi

Enerji Günlüğü - Japonya 2011 Fukushima nükleer felaketinden bu yana en kötü enerji krizini yaşıyor. Yurt içi toptan elektrik fiyatları rekor seviyeye yükseldi. 

Japonya’da görülmemiş bir enerji krizi yaşanıyor. Ülkede 2020 yılının son günlerine kadar azami 38 Yen/kWh civarına kadar çıkan toptan elektrik fiyatları yeni yılla birlikte rekor kırdı. Japon Elektrik Ticareti Kuruluşu JPEX’in verilerine göre spot piyasada elektriğin fiyatı 10 Ocak itibarıyla 117,39 Yen/kWh düzeyine çıktı.

Krizin nedenleri arasında Fukushima Nükleer Enerji Santrali’nde yaşanan felaket sonrasında enerji arzındaki dengenin bir türlü sağlanamamış olması yatıyor. Nükleer enerjiye erişimin azalması; gazla çalışan santrallerin üretimini kısıtlayan düşük gaz stokları; soğuyan iklim ve Covid-19 salgını nedeniyle artan enerji talebi ve ülkedeki doğu-batı şebekeleri arasındaki bağlantı eksiklikleri, enerji arzıyla talep arasındaki dengesizliği iyice belirgin hale getirdi. 

JAPON ENERJİ OTORİTELERİ ELEŞTİRİLİYOR

Japonya’da enerji otoriteleri; yaklaşan talep artışını öngöremedikleri ve nükleerdeki kayıpları karşılamak üzere, gaz santrallerine yetecek kadar sıvılaştırılmış petrol gazı (LNG) tedarikini zamanında yapmadıkları için eleştiriliyor. Gelinen noktada devlet, aşırı soğuk havaya rağmen Japon vatandaşlarından enerji tasarrufu yapmalarını istiyor. 

LNG TALEBİ DE YÜKSELDİ

Bu gelişmeler, bölgedeki LNG ticaretine de benzer şekilde yansıdı. 31 Aralık 2020 günü LNG 6,91 Dolar/MMBtu dizeyinde fiyat buldu. Ancak Japon tedarikçiler LNG temini için çok sayıda teklif çıkarınca LNG fiyatlarında da yukarı yönlü hareketlilik başladı. Gazyağı ve LPG talebinde de keza, artış kaydediliyor. Japonya  son 4 yıllık dönemde 530,5 milyar metreküplük ithalatıyla, Güney Kore’nin ardından ABD’den en çok LNG ithal eden ikinci ülke konumuna geldi.

Japon sanayiciler, nükleer kapasitenin arttırılması, atıl tesislerin faaliyete geçirilmesi taleplerini dillendirmeye başladılar. Sanayi çevrelerinde hükümetin 2050 Karbon Nötr Ülke hedefinin, nükleersiz bir formülle gerçekleşemeyeceği öne sürülüyor. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler