1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Japonya 10 nükleer reaktörü tekrar başlatmayı planlıyor

Japonya 10 nükleer reaktörü tekrar başlatmayı planlıyor

Japon hükümeti, elektrik ihtiyacının artacağı bu kış için nükleer reaktörlerden dokuzunun üretime geçmesini bekliyor.

Japonya 10 nükleer reaktörü tekrar başlatmayı planlıyor

Enerji Günlüğü - Japonya, artan enerji fiyatlarından korunmak ve enerji arz güvenliğini sağlamak amacıyla aktif reaktör sayısını 10’un üzerine çıkarmayı  planlıyor.

Japonya, artan küresel enerji fiyatlarının kış aylarında elektrik sıkıntısı yaratma ihtimaline karşın nükleer enerji kullanımını artırmayı planlıyor. Japonya'nın yeni atanan ekonomi bakanı Yasutoshi Nishimura, gelecek yıl ve sonrasında yaz aylarında olası bir elektrik arz açığına hazırlanmak için 10'dan fazla nükleer reaktörün yeniden başlatılması için baskı yapma sözü verdi. 

2011 Fukushima nükleer felaketinin ardından Nükleer Düzenleme Kurumu tarafından uygulamaya konulan daha katı reaktör güvenlik düzenlemelerinin yumuşatılmasıyla Japonya’da bugüne kadar sadece 10 reaktör yerel halkın onayıyla tekrar üretime açıldı. Hükümet, elektrik ihtiyacının artacağı bu kış için nükleer reaktörlerden dokuzunun üretime geçmesini bekliyor.

Japonya, 2011'deki Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki kazadan önce elektrik ihtiyacının yüzde 30'unu nükleer santrallerden karşılıyordu. Kazayla birlikte çalışır durumda olan 54 reaktörden 21'i kapatıldı, yeni reaktörlerin inşasına onay verilmedi. Ülkede halen çalışabilir durumda 33 nükleer reaktör bulunuyor. Bugüne dek yalnızca 6 nükleer santraldeki 10 reaktörün yeniden çalıştırılmasına izin verilirken, halen yalnızca 4'ü etkin halde. Diğer reaktörler ise güvelik çalışmalarının tamamlanması ve düzenli teftişler nedeniyle kapalı tutuluyor.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler