1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Kamboçya’yı Karpowership gemisi aydınlatacak

Kamboçya’yı Karpowership gemisi aydınlatacak

Karadeniz Holding şirketlerinden Enerji Gemisi (Powership) filosunun sahibi ve operatörü Karpowership, Güneydoğu Asya ülkesi Kamboçya’ya elektrik verecek.

Kamboçya’yı Karpowership gemisi aydınlatacak

Enerji Günlüğü - Karadeniz Holding şirketlerinden Enerji Gemisi (Powership) filosunun sahibi ve operatörü Karpowership, Güneydoğu Asya ülkesi Kamboçya’ya elektrik verecek.

Kamboçya Başbakanı Hun Sen, Phnom Penh kentinin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere 200 MW’lık bir Türk elektrik gemisinin kiralanmasına yönelik müzakereleri başarıyla tamamladıklarını açıkladı.

Kamboçya Başbakanı, başkentteki Barış Sarayı’nda yaptığı açıklamada anlaşma gereği 3 yıl boyunca Karpowership filosuna ait geminin kiralanacağını kaydetti. Anlaşma için Kamboçya Elektrik Kurumu (EAC) CEO’su Keo Rattanak, Türkiye’ye gelmişti.

Ocak ayı ortasında da Karpowership, Japon armatörlük şirketi MOL ile ortak şirket kurmuştu. Ortaklık ile dünyada bir ilke de imza atılacak, Mozambik'teki yüzen enerji gemisi İrem Sultan, elektriği gazdan üretecek.

Dünyanın en büyük enerji gemisi filosuna sahip şirket, Endonezya, Gana, Mozambik, Gambiya, Sierra Leona ve Lübnan’daki enerji gemileriyle elektrik üretiyor. Karpowership, dünyanın ilk yüzer enerji santrali olan Powership projesini tasarladı ve inşa etti. Powership, platform ya da gemi üzerinde kurulu, LNG, doğalgaz ve fuel oil ile çalışabilen yüzer bir enerji santrali.

2010’dan günümüze 15 Poweship üretilmiş ve toplamda 2.800MW’ı aşan filo gücüne ulaşıldı. Buna ek olarak, Karpowership filosuna şu an inşa halinde olan toplam 5.000 MW kapasiteye sahip olan 18 enerji gemisi daha eklenecek.

Powership filosu, Lübnan’ın yüzde 25, Gana’nın yüzde 26, Mozambik’in yüzde 10, Endonezya’nın adaları olan Kuzey Sulawesi’nin yüzde 30, Doğu Nusa Tenggara’nın yüzde 55, Ambon’un yüzde 80 ve Medan’ın yüzde 10, Sudan’ın yüzde 10, Gambiya’nın yüzde 80 ve Sierra Leone’nin yüzde 80 elektrik ihtiyacını karşılıyor. 2018 yılına kadar Irak’ın enerji ihtiyacının yüzde 15’ini ve Zambiya’nın yüzde 16’sını karşılıyor.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler