1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Karbondioksit daha masum çıktı!

Karbondioksit daha masum çıktı!

Enerji Günlüğü - Toronto Üniversitesi Kimya Fakültesi biliminsanları karbondioksitten 7 bin kat daha güçlü "perflorotirbütilamin" isimli yeni bir sera...

Karbondioksit daha masum çıktı!

Enerji Günlüğü - Toronto Üniversitesi Kimya Fakültesi biliminsanları karbondioksitten 7 bin kat daha güçlü "perflorotirbütilamin" isimli yeni bir sera gazı keşfettiler.

NASA'nın da ortak olduğu ve The Geophysical Research Letters dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Toronto Üniversitesi Kimya Fakültesi biliminsanlarının kısaca "PFTBA" olarak adlandırdıkları bu gazın keşfiyle beraber gelecek için en büyük tehditlerinden kabul edilen sera gazlarına bir yenisi daha eklendi.

KARBONDİOKSİTTEN 7 BİN KAT DAHA GÜÇLÜ

Toronto Üniversitesi Kimya Fakültesi 5 kişilik araştırma ekibinden Angela Hong, "PFTBA" gazının, 20. yüzyılın ortalarından itibaren elektrik endüstrisinde kullanıldığını ve karbondioksitten 7 bin kat daha güçlü olduğunu belirterek, "PFTBA'nın, atmosferdeki moleküllerin radyoaktif ışıma etkileri içinde en yüksek değerde olanı olduğunu saptadık. Sürpriz bir şekilde de Toronto'da topladığımız tüm hava örneklerinde kolaylıkla tesbit ettik. Çok uzun ömürlü bir gaz ve bu yüzden iklim değişikliklerini etkileme potansiyeli de yüksek" dedi.

İKLİMLER ÜZERİNDEKİ POTANSİYEL ETKİLERİ, DİĞER GAZLARA ORANLA REKOR SEVİYEDE YÜKSEK

NASA'nın da ortak olduğu ve The Geophysical Research Letters dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, PFTBA doğal yolla meydana gelmiyor ve iklimler üzerindeki potansiyel etkileri, diğer gazlara oranla rekor seviyede yüksek.

Önceki ve Sonraki Haberler