1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Karbuz: Gazımız kesilmez, LNG yükünün altında ezilebiliriz

Karbuz: Gazımız kesilmez, LNG yükünün altında ezilebiliriz

Enerji Uzmanı Sohbet Karbuz, Türkiye’nin gazı kesilebilecek son ülke olduğunu belirterek, Ankara’nın Rus gazına alternatif olarak gösterilen LNG yatırımları konusunda dikkatli olması gerektiğini ifade etti.

Karbuz: Gazımız kesilmez, LNG yükünün altında ezilebiliriz

Enerji Günlüğü - OME Hidrokarbon Kaynaklar Direktörü Sohbet Karbuz, Enerji Günlüğü'ne Ukrayna savaşı nedeniyle ortaya atılan, Rusya Batının ve Türkiye'nin gazını keser mi sorularına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Rusya’nın bugüne kadar hiç bir müşterisine gaz akışını kesmediğine dikkat çeken Sohbet Karbuz “Şu anda Rusya güvenilir tedarikçi, Ukrayna ise güvenilir transit ülke olma izlenimini zedelememeye çalışıyor. Ruslar hiç bu kadar güzel para kazanmamışlardı gaz satışından. Malum gaz fiyatları çok yükseldi. Ukrayna da bu işten para kazanıyor. Rus gazının transit geçişinden eskiden yılda 3 milyar dolar gelir ediyordu. Şimdilerde bu miktar 1 milyar dolar civarında” dedi.

BATININ KENDİ KENDİNE AMBARGOUSU 

“Ben şahsen Rusya’nın gazı keseceğini tahmin etmiyorum” diyen Karbuz şöyle devam etti:

“Bırakın gaz akışında kesintiyi, Rusya’nın Ukrayna’ya girmesinden bu yana Ukrayna üzerinden Avrupa’ya gaz akışında artış yaşandı. Ukrayna hattında bir kaza yaşanır mı bilemeyiz ancak böyle bir durumda iki taraf da birbirini suçlayacaktır. Rusya gazı politik silah olarak kullanıyor diyen Batılı ülkeler baktılar ki Rusya gazı kesmeyecek, bari biz Rus gazını almamak için formüller geliştirelim dediler ve ambargo ve yaptırımlara başvurdular. Tabii ki bu sadece gaz için değil petrol ve kömür için de geçerli. Yani kendi kendine ambargo uyguladı.”

RUSYA AÇISINDAN EN KÖTÜ SENARYO NEDİR?

Batı’nın gaz alımını kesmesi halinde Rusya’nın yapacağı ilk işin depolarını ağzına kadar doldurmak olacağını kaydeden Karbuz “Eğer üretilen petrol ve gazı depolayacak yer kalmazsa bu sefer Rusya mecburen gaz ve petrol sahalarında üretimi durdurmak zorunda kalacaktır. Rusya için en korkunç senaryo budur, çünkü bir sahada üretimi durdurmak rezervuar yapısının ve dolayısıyla sahanın üretim yapısının bozulmasına neden olabilir” dedi.

AMBARGONUN NİHAİ HEDEFİ NE OLABİLİR?

2021 yılında Rusya’nın Avrupa Birliği’ne 155 milyar metreküp gaz sattığını kaydeden Karboz “Bu miktarda üretimi durdurmak, uzun vadede Rusya’nın gaz ve hatta petrol üretiminin felç olmasına sebebiyet verebilir. Belki de istenen bu: Rus petrol ve gaz üretim sektörünü öldürmek” ifadelerini kullandı.

GAZI KEBİLEBİLECEK SON ÜLKEYİZ

Sohbet Karbuz’un, Türkiye’nin durumuna ilişkin değerlendirmeleri şöyle: “Eğer Rusya Avrupa’ya gazı kesecekse bence en son keseceği yer Türkiye olur” dedi. Avrupa ile yatırım ve ambargo inatlaşmaları karşılıklı hale gelirse Rusya’nın belki TürkAkım-2 ye giden gazı kesebileceğini anlatan Karbuz “Bence burada önemli olan Batı’nın Türkiye’ye Rus gazını almaması konusunda baskı kurup kurmayacağıdır. Avrupa’da şu anda Kuzey Akım-1 hattı mercek altında. Eğer o hattan Rus gaz akışı bir şekilde durdurulabilirse, hemen Türkiye üzerinde baskı kurulacaktır” diye konuştu.

LNG YÜKÜNÜN ALTINDA EZİLİRİZ

Batı’nın Türkiye’ye “Bakın biz ihtiyacımızı LNG piyasasından karşılamayı planlıyoruz, sizin bir sürü LNG tesisiniz var, siz de LNG ile açığı telafi edersiniz gibi” telkinleri olacağını kaydeden Sohbet Karboz “Böyle laflar ortalıkta dolaşacaktır. Zengin fakirin halinden maalesef anlamaz. Onların ekonomik gücü ve gelir düzeyiyle bizimki arasında fark küçümsenmeyecek kadar büyük. Dolayısıyla biz bu ekstra LNG yükünün altında ezilebiliriz ve enerji krizine gireriz” dedi. 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler